Auguszta
-4 °C
2 °C

A kettős állampolgárságról is decemberben szavazhat a nép

2004.10.28. 14:10
Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re, ugyanarra a napra írta ki a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, amikor a kórházprivatizációról is döntenie kell a választóknak.
A köztársasági elnök december 5-re tűzte ki a kettős állampolgárságról szóló népszavazást. A Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöksége 2003. nyarán döntött arról, hogy a kettős állampolgárság ügyében népszavazást kezdeményez. Miután az AB március 1-jén megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés nem sérti sem az alkotmány, sem a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseit, az MVSZ nekikezdett az aláírások gyűjtéséhez. A népszavazás kiírását minden frakció, és a függetlenné vált korábbi demokrata fórumos képviselők nevében Kelemen András is támogatta, a kettős állampolgárság ügyében azonban eltértek az álláspontok.

A Fidesz igennel voksolna az MVSZ kérdésére, az MDF inkább kedvezményes honosítási eljárással biztosítana kettős állampolgárságot, az SZDSZ nem támogatja a kettős állampolgárságot, mivel a térség országainak nagy része történelmileg egy időben válik az unió tagjává, hasonlóan szkeptikus az MSZP is. Bővebben > > >

December 5-én lesz egy másik népszavazás is, mivel az államfő korábban már ugyanerre a napra tűzte ki a kórházprivatizációval kapcsolatos referendumot. Ezen arról kell a választópolgároknak szavazniuk, hogy egyetértenek-e azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"