Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kormány nem foglal állást a kettős állampolgárságról

2004.11.03. 20:48
A kormány nem kíván állástfoglalni a kettős állampolgárság kérdésről, viszont igyekszik minden információt közreadni, hogy elősegítse a választók felelős döntését, közölte László Boglár kormányszóvivő. Kasza József vajdasági politikus attól tart a kettős állampolgárság elutasítása helyrehozhatatlan lelki traumát fog okozni határon túli magyarság körében.
A magyar kormány semmiképp nem foglal állást a kettős állampolgárság mellett illetve ellen - közölte László Boglár kormányszóvivő szerdán az MTI kérdésére Kasza Józsefnek a magyar miniszterelnökhöz intézett nyílt levelével kapcsolatban. A kormány elsőrendű felelőssége az ügyben az, hogy olyan információkat hozzon a választópolgárok tudomására, amelyek alapján felelős döntést tudnak hozni az erről december 5-én rendezendő népszavazáson - tette hozzá.

A kormány informálni akar

László Boglár korábban, a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány vállalja, hogy a december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban megfelelő információt biztosít a választóknak ahhoz, hogy felelős döntést tudjanak hozni.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke Gyurcsány Ferenchez intézett szerdai nyílt levelében - amelyet a párt az MTI-hez is eljuttatott - arra kérte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt és Hiller Istvánt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökét, hogy gondolják újra a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspontjukat.

Katasztrofális következménye lehet az elutasításnak

A levélben Kasza József emlékeztetett arra, hogy mindig is meggondolatlan és felelőtlen lépésnek tartotta a népszavazás kezdeményezését a kettős állampolgárságról, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a kettős állampolgárság elutasítása a határon túli magyaroknál "katasztrofális következményekkel járó lelki traumát fog okozni". Hozátette: nem osztja Gyurcsány Ferenc és az MSZP véleményét, miszerint a kettős állampolgárság megadása az elvándorlás miatt második Trianonhoz fog vezetni.

László Boglár az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök az egészségügyi, az oktatási, a pénzügyi, a munkaügyi, a regionális fejlesztési és az esélyegyenlőségi minisztert azzal bízta meg, hogy készítsenek előzetes számításokat, elemzéseket hétfőre arról, milyen következményekkel jár a határon túli magyarok kedvezményeinek kiterjesztése. "Ezeket nyilvánosságra kívánják hozni" - tette hozzá.

László Boglár elmondta: egyetértenek a Magyarok Világszövetsége és az MDF kezdeményezésével, hogy a kormány megfelelő információkkal lássa el a választópolgárokat, s ezáltal érvényre kívánják juttatni azt. A kormányszóvivő kitért arra, hogy a kormányprogramból kiolvasható: a kabinet a nemzetegyesítés kérdésének megoldását az európai uniós csatlakozási szándékok támogatásában látja.

Pető: felelőtlenek a népszavazási kezdeményezések

Felelőtlennek nevezte a kettős állampolgárságról, a kórházprivatizációról és a privatizáció leállításáról szóló népszavazásokra irányuló kezdeményezéseket szerdán Pető Iván, az SZDSZ országos tanácsának elnöke. Ezeket a kezdeményezéseket "mérhetetlenül felelőtlen kezdeményezéseknek gondolom. Ha van olyan a politikában, hogy közveszélyes populizmus, akkor ezek azok" - jelentette ki a szabad demokrata országgyűlési képviselő az esztergomi liberális klub szerda esti rendezvényén.

A politikus elmondta: olyasmiben szavaztatják meg a lakosságot, aminek a következményeit "nem igazán közlik az emberekkel". "Valójában életveszélyes ügyekről van szó; mind a három levegőben lógó népszavazásra érvényes ez. Ha ezekre a feltett kérdésekre a választójoggal rendelkező lakosság 25 százaléka - tájékozatlanság miatt - igent mond, akkor annak a következményeit mindenki viselni fogja" - tette hozzá.