Lemondott a magyar vezérkari főnök

2005.01.06. 20:26
A haderőreform és az iraki magyar részvétel miatt Szenes Zoltán és a Honvédelmi Minisztérium közötti vita odáig fajult, hogy a vezérkari főnök felmentését kérte, amit Juhász Ferenc azonnal elfogadott. Még nem tudni, ki követi február 1-től a csütörtökön lemondott vezérkari főnököt.

Felmentését kérte Juhász Ferenc honvédelmi minisztertől Szenes Zoltán altábornagy, a honvédség vezérkari főnöke.

Nem halogatható tovább a vezércsere

Juhász Ferenc tudomásul vette a vezérkari főnök elhatározását, és február 1-jei hatállyal kezdeményezte Szenes Zoltán felmentését és nyugállományba helyezését. A honvédelmi miniszter mindezt azzal indokolta, hogy a haderőreform az önkéntes haderő kialakításával, és a honvédelmi törvény kétharmados szavazataránnyal történt megváltoztatásával olyan pontjához érkezett, amikor már nem halogatható a hadsereg vezetési rendjének átalakítása, a civil kontroll további erősítése.

Juhász szerint tárcája kezdeményezte a honvédelmi törvény végrehajtását szabályozó kormányrendelet megváltoztatását, ám a vezérkari főnök nem értett egyet a Magyar Honvédség felsőszintű irányítási, és vezetési rendjének javasolt megváltoztatásával. "Az elmúlt időszakban kiderült, hogy a két legfontosabb vezető szervezet, a minisztérium és a vezérkar évekkel ezelőtt jóváhagyott egybeolvasztása, integrációja teljes körűen nem fejeződött be, továbbra is gyakori a szervezetekben a párhuzamosság, ami hátráltatja a Honvédelmi Minisztérium hatékony működését" - mondta.

Még nem ismert az utód személye

"Miután a haderőreform végrehajtása a szaktárca vezetésének legfontosabb feladata, a vezérkari főnök úrral együtt úgy ítéltük meg, hogy elhúzódó vita helyett az a legjobb, ha elfogadom lemondását" - mondta a honvédelmi miniszter. Hogy ki lehet Szenes Zoltán utódja, Juhász Ferenc csak annyit mondott: "ezt később fogom bejelenteni".

Az Index információi szerint Juhász Ferenc és Szenes Zoltán vitája már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, végül decemberben két súlyos nézeteltérés alakult ki közöttük az iraki magyar részvétellel kapcsolatban. Szenes azt gondolta, hogy nem lehet karácsonyra hazahozni Irakból a magyar katonákat. A másik vita az iraki magyar misszióval kapcsolatos. Gyurcsány Ferenc kormányfő és Juhász Ferenc döntése ellenére Szenes nem 150, hanem 200 katona kiküldésével számolt. Bővebben > > >

Szenes Zoltán altábornagy a továbbiakban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen oktat majd, és a Honvéd Nyugdíjpénztárban is aktívabb szerepet kíván vállalni.