Nem nyereségesek a holland egészségbiztosítók

2007.06.07. 21:56
Az SZDSZ-es látogatók elégedettebbek voltak az átszervezett holland egészségüggyel, mint a hollandok. A biztosítókat csak az ár érdekli, a minõség nem.

Az egészségbiztosítási rendszer mielõbbi átalakítását javasolják a holland szakemberek Magyarországnak. Horváth Ágnes liberális egészségügyi miniszter, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter és Horn Gábor szabad demokrata ügyvivõ egynapos szakmai úton ismertette meg a holland több-biztosítós rendszert harminc magyar újságíróval csütörtökön.

Még várják a nyereséget

Paul van Rooij, a holland egészségbiztosítók szövetségének vezetõje beszámolt arról, hogy a 2006-os reform óta ugyan a biztosítók még nem termelnek nyereséget, de mint mondják, kitartanak, és reménykednek abban, hogy hosszú távon ez megváltozik.

Hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát, és azt, hogy a verseny irányított legyen. Célként említette, hogy nemcsak a biztosítóknak kell egymással versengeniük, hanem azt szeretnék, hogy az ellátók között is erõsödjön a verseny.

Csak a verseny nem elég

A legfontosabb a szolidaritás megléte, mert ha csak verseny van, az azt eredményezi, ami az Egyesült Államokban történt, ahol mintegy 40 millióan nincsenek biztosítva. Szólt arról is, hogy Hollandiában a legnagyobb problémát a biztosítási díjak beszedése jelenti. Az új rendszer bevezetése elõtt mintegy 250 ezren nem voltak biztosítva, jelenleg mintegy 186 ezren.

A minõség csak egy biztosítót érdekel

Ronald Lolkema, a meglátogatott kórház gazdasági igazgatója elmondta: a holland biztosítók többségét egyelõre az ár érdekli, és csupán egyetlen biztosítót tudott megnevezni, amelyik a szolgáltatások minõségét is szem elõtt tartja.

Horn Gábor liberális ügyvivõ így foglalta össze tapasztalatait: tanulságos volt számára, hogy egy nálunk gazdagabb országban ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint Magyarországon. Példaként említette a piac szerepének, a négy piaci szereplõ viszonyának és a szolidaritásnak a kérdését.

Horn szerint az új rendszer biztosítja a minõséget

Hangsúlyozta: a tanulmányút megerõsítette, hogy igazuk van a szocialistákkal szemben, jó út a több-biztosítós rendszer, mert biztosítja a minõséget és a betegekért folytatott versenyt.

Kiemelte, hogy Hollandiában minden kórházi ágyra négyfõs kórházi személyzet jut, míg Magyarországon 1,4. Koncentráltabb, nagyobb, jobban felszerelt kórházak mûködnek - tette hozzá.

A biztosítottak negyede válthat az elsõ évben

Az elsõ évben a biztosítottak 20-25 százaléka válthat államiról magánbiztosítóra az SZDSZ által javasolt vegyes egészségbiztosítási modell bevezetése esetén - mondta a liberális egészségügyi miniszter Amszterdamban csütörtökön, a holland több biztosítós modellt bemutató szakmai látogatásán újságíróknak.

Horváth Ágnes elmondta: Hollandiában 2006 óta mûködik a csak magánbiztosítókból álló, kötelezõ rendszer, amelynek elindítását követõ egy évben a biztosítottak 18 százaléka váltott biztosítót.

Fix díj nem lesz nálunk?

A bevezetéskor az állam fix díjat, évi 1110 eurót határozott meg, de az árverseny beindulása miatt már az elsõ évben csökkent 1038 euróra, ami mintegy 250 ezer forint évente. Ma Magyarországon évente mintegy 370 ezer forintot fizetünk egészségbiztosításra - közölték.

Hangsúlyozta: a holland modellel szemben Magyarországon megmaradna egy állami biztosító, nem lenne fix díj, hanem megtartanák a jelenlegi járulékszintet. Hasonlóság, hogy a beteg évente egyszer válthatna biztosítót Magyarországon is - tette hozzá.

A miniszter kizártnak tartja, hogy a liberális elképzelések bevezetése esetén a betegek nem váltanának az államiról a magánbiztosítóra.

Csak a több-biztosítós modell a jó?

Csak a több-biztosítós modell bevezetése garantálhatja a magyar egészségügy hosszú távú fejlõdését - írta Hans Hoogervorst, volt holland egészségügyi miniszter az Egészségügyi Minisztérium által eljuttatott közleményében. A magyar viszonyokhoz leginkább illeszkedõ, sajátos rendszert kell kidolgozni és létrehozni - hangsúlyozta a korábbi holland egészségügyi miniszter, aki átszervezte országa egészségbiztosítási rendszerét, és aki egy hónapra megbízást kapott, hogy segítse a magyar egészségbiztosítási reformot.