Egyesülhet az MSZDP és az MSZP

2006.09.28. 09:31
Most akkor megerősödött vagy meggyöngült a kormányfő? Sikerül-e eredeti tervét megvalósítani, az MSZP-t teljesen bekebelezni? Mi történik, ha a párton belül kibékíthetetlen ellentétek vannak? Elemzésünk az MSZP-n belüli állapotokról.

Az elmúlt napok eseményei nem sodorták el a kormányfőt, hatalma megmaradt, ereje viszont megtört. Gyurcsány májusi, balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése a párton belül és kívül is alaposan felülírta korábbi újraválasztási esélyeit.

Gyurcsány és megint csak Gyurcsány

A kormányfőnek az MSZP-n belül továbbra sincs alternatívája, írtuk volna másfél héttel ezelőtt, aztán jött a nagy káosz, de miután eloszlani látszik a füst, továbbra is kijelenthető, az MSZP-ben egyelőre nem körvonalazódik egyetlen olyan politikai erőtér és személyiség sem, ami/aki nem Gyurcsányhoz köthető.

Kezdjük azzal, hogy az MSZP-ben még a kormányfőt nem szívelők között is elenyészően kevesen vannak, akik szerint Gyurcsányt meg kellene buktatni. Egy forrásunk úgy fogalmazott, a beszéd kikerülésének másnapján tartott rendkívüli frakcióülésen a kormányfő "elcsukló hangon" közölte, ez az egész nem róla szól, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy a frakció teljes mellszéleséggel kiálljon a miniszterelnök mellett.

Azt már többen is úgy gondolják, hogy a miniszterelnöknek igenis bocsánatot kellett volna kérnie a beszéd miatt. "De mi miatt?" - kérdeztük. A válaszokból kiderült, hogy sokan Dávid Ibolya nézetét osztják, hogy a trágárság, például a kurva ország miatt. Rákérdeztünk több olyan frakciótagnál, akik annak idején jelen voltak a beszéd elhangzásakor, szerintük abban a környezetben egyáltalán nem volt feltűnő a miniszterelnök radikális nyelvhasználata.

Lenyomnák a torkukon

Nagyot változott a belpolitika, de hogy ez milyen kihatással lesz a legnagyobb magyar kormányzópártra, még kérdéses. Itt most egy olyan forgatókönyvet ismertetünk, amelyet a miniszterelnök a választások megnyerésén felbuzdulva maga és szűk köre vázolt fel az MSZP teljes elfoglalására.

Azt érdemes tudni, hogy az MSZP amióta csak megalakult számtalan platform, tagozat, tömörülés, bizottság néha egymással ellentétes érdekeltségű szervezetek szövetsége. Nem csak félinformálisan, hanem alapszabályban is rögzített módon, ezeknek a testületeknek a beleszólása nélkül nagyobb döntéseket nem lehet hozni. A miniszterelnök olykor despotikus hatalmi érdekei ugyanakkor megkívánják, hogy a párton belüli alternatív erőcsoportokkal leszámoljon.

Ebben váratlan segítséget kapott: egyik forrásunk szerint a Gyurcsány hű emberének számító Vitányi Iván meg akarta szüntetni az elnöklete alatt működő szociáldemokrata platformot, és felszólítani a többit, tegyék ugyanezt. Ezzel megszűnt volna az egyszemélyi - gyurcsányi - vezetést kontrollálni hivatott testületek sokasága. A kormányfő a párton belülről az összes erős embert beemelte a kormányba, így csillaptíva éhségüket, és befogva a szájukat.

A miniszterelnök és körének elképzelése szerint megszüntetnék az eddigi elnök-elnökhelyettes-alelnökök rendszerét, amit felváltana az elnöki-alelnöki rendszer. Gyurcsány mögött három alelnök dolgozna. Az ő személyük is ismert: Kiss Péter, Hiller István és Juhász Ferenc.

Tanultak és mindent elfelejtettek

Hogy mi lesz a változtatásból, egyelőre kérdéses, de forrásunk állítja, az elnökség már döntött ebben. A módosításokról eredetileg a választások utáni, október 21-i kongresszuson döntöttek volna. A kormányfő és a pártvezetés kezdeményezését egy forrásunk úgy kommentálta, hogy "mennyit változott két év alatt a világ". 2004 őszén a vezetők Kiss Pétert akarták miniszterelnöknek, míg a "nép", az MSZP-s tagság Gyurcsányt emelte hatalomba. Ma viszont Gyurcsány akarja felülről megmondani a pártnak, mi történjen. Hogy ez mennyire lesz sikeres, azt egyelőre nem tudni, de a párttagság azt visszaverte, hogy Gyurcsányék eredeti tervének megfelelően már októberben eldőljön a párt elnökének sorsa. Tisztújítás csak a jövő év elején lehetséges.

Az MSZP már csak ilyen, intézhetnénk el egy kézlegyintéssel, de az Index egyik informátora felhívta a figyelmünket egy érdekes lehetőségre. Állítólag az is Gyurcsányék ötlete, hogy a tagság alapszabálymódosítást mindig kritikusan fogadó álláspontját egy nagy változtatással törjék meg.

Nyilvánosan eddig még csak Nagykanizsán, de forrásunk szerint már országszerte is egyre több helyen a szinte nem is létező Magyar Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) alakulnak alapszervezetei. Nagykanizsán az MSZP egyik része az önkormányzati választásokon indítandó jelöltekről nem tudott megegyezni a másikkal. A Göndör István vezette - és Gyurcsány által támogatott - szárny erre belépett az MSZDP-be, és saját jelöltet állított. Úgy tudjuk, a háttérben egy nagyobb terv, a két párt majdani egyesülése áll.

Egyesült az MSZP és az MSZDP?

A gyurcsányi ötlet arra alapoz, hogy két párt egyesülésével a helyiek kénytelenek lesznek egymással kiegyezni, a pozíciókat a "két párt" tagsága között elosztani. A gondolat viszont arra vezethető vissza, hogy az egyesüléshez nem csupán az MSZP alapszabályának módosításra, hanem egy szinte teljesen új alapszabályra van szükség, amit a kongresszus kénytelen lesz elfogadni. Egy kalap alatt az új alapszabályban tovább csökkentenék a vezetői kontrollszervezetek számát. Úgy tudjuk, Gyurcsányék ragaszkodnak ahhoz, hogy megyék helyett régiós szinten szervezzék az MSZP-t, azaz 19 megyei vezető helyett csak hat lesz, akivel a vezetésnek egyezkednie kell.

Az továbbra sem kérdés, hogy Gyurcsánynak a párton belül nincs ellenfele, jóllehet a múlt héten, az elmúlt hónapokban nem először arról lehetett pletykákat hallani, hogy a belpolitikai szélviharhoz vezető őszödi felvétel nyilvánosságra hozása mögött Szili Katalin és hatalmi törekvései állnak. Ezt ugyanakkor forrásain kétkedéssel fogadják, már csak azért is, mert Szili különféle stratégiák kidolgozására - szerintük - egyszerűen alkalmatlan. Ennek ellenére a pletykák még egy brit lapban is megjelentek, amire Szili közleményben volt kénytelen reagálni. Úgy tudjuk, nem vette volna rossz néven, ha a párt odaáll mellé, és valamelyik országos vezető, vagy maga Gyurcsány is cáfolja a pletykákat. Eddig csak Lendvai ldikó frakcióvezető tette ezt meg.

Meddig szavatos egy politikus?

Az MSZP-ben sokan már a jövő februári, tavaszi tisztújításra készülnek. Gyurcsány - ha addig az események el nem sodorják - a pártelnöki poszton Hillert váltja. Van, aki szerint Gyurcsány részéről hiba lenne ilyen hamar átvenni a pártot. Gyurcsány teherbírását már a kormányzati ügyek is kikezdik, de a parlamenti választások előtt ilyen hosszú idővel a pártot is átvenni, és a szervezet átalakulásának és “belső frusztrációinak” a terhét magára venni Gyurcsány idő előtt elhasználódását eredményezheti, vélekedett megkérdezettünk.

Azt minden forrásunk egyértelműnek tartja, hogy Gyurcsánynak a szocialista pártban ma nincs alternatívája. Annak, hogy az MSZP tisztújító kongresszusán “valaki felálljon” és Gyurcsány ellenében a pártelnöki tisztet megpróbálja megszerezni, a mai állás szerint rendkívül csekély. Gyurcsány minden bizonnyal pártelnök lesz, kérdés, hogy hogyan, és hogy kinek a segítségével fog hozzá a párt 2010-es választási felkészítéséhez.