Tojással dobálták meg az antifasisztákat a Szabadság téren

2007.04.03. 14:54
Csaknem 20 tüntető, köztük Tomcat, kezdett tojást dobálni a Szabadság téren, mikor a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) a szovjet emlékműnél tartotta koszorúzó ünnepségét. A nácik elleni harcot és a holokausztot túlélt idősek nehezen viselték az évfordulóra rendezett ünnepség megzavarását.

Tüntetők zavarták meg kedden a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megemlékezését a Szabadság téri szovjet emlékmű koszorúzásakor. A csaknem 20 tüntető tojással dobálta meg a 200, a náci megszállás végét ünneplő embert, a rendőrség három embert előállított.


Klikk!

A felszabadulás alkalmából katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vettek olyanok is, akik 62 évvel ezelőtt maguk is harcoltak a náci csapatok ellen, és olyanok is, akik túlélték a holokausztot, mondta el az Indexnek Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke.

Az idősek nagyon nehezen viselték, ők inkább tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, tette hozzá. „Mindenkinek lehet véleménye, de itt a demokrácia és a fasisztoid eszmék csaptak össze, és ez mindenképp elítélendő” – fogalmazott az elnök. Elmondta azt is, hogy a tüntetők közt felismerte Tomcatet, azaz Polgár Tamást.

A megemlékezésen részt vett Iváncsik Imre, a honvédelmi minisztérium államtitkára, diplomáciai testületek képviselői, valamint horvát és görög antifasiszta szervezetek. A meghívás ellenére elfoglaltságai miatt nem ment el Sólyom László, akinek távolmaradásáról Hanti Vilmos azt mondta, Göncz Árpád biztosan itt lett volna, hiszen ő maga is megsérült a 62 évvel ezelőtti harcokban. „Sokszor bátorítja ezt a csürhét, hogy a közjogi méltóságok nem állnak ki az értékek mellett” – tette hozzá.