Ödön
2 °C
11 °C

Tortával dobták meg Demszkyt

2006.02.09. 21:28
Egy papírtálcányi krémessel dobták meg Demszky Gábort a budapesti Kuplung nevű szórakozóhelyen tartott kampányrendezvényen. Az akció hátterében a Tomcat nevű blogger áll, aki azt mondta: valóban vásárolt egy tortát, amit valaki kivett a kezéből és a főpolgármester arcába nyomta.

Az SZDSZ VI. kerületi szervezete a budapesti Kuplung nevű szórakozóhelyre szervezett beszélgetést csütörtök este, amelyre meghívták Demszky Gábor főpolgármestert. A kocsmában mintegy százan voltak.

Demszky Gábor és a kerület SZDSZ-es vezetői egy asztalnál ültek. Egy fekete ruhás fiú és egy lány közel ment a főpolgármesterhez, majd a lány közelről egy tálca krémest dobott Demszky Gábor felé, mondta az Index kérdésére Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgató, aki nem volt jelen az eseményen, de munkatársaitól így értesült.

Feltűnési vágy

A krémes leginkább Demszky Gábor ruháját piszkította össze. A kis incidens után a beszélgetés folytatódott és a főpolgármester nagy tapsot kapott - mondta Nyáry Krisztián.

A rendezvény résztvevői a magát Tomcatnek nevező bloggert vélték felfedezni az akció provokátoraként, aki le is fényképezte az esetet. Tomcat az MTI kérdésére elmondta: valóban vásárolt egy tortát, amit a rendezvényen valaki kivett a kezéből és a főpolgármester arcába nyomta.

Polgár Tamás (Tomcat) webnaplója szerint a lány valójában egy Robin nevű, valóban hosszú hajú, de szakállas olvasója volt, a torta pedig négy darab, az Andrássy úton vásárolt krémes.

Mint közölte: "akciójukkal az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, az embereknek már elegük van a politikából és nagyon várják már, hogy fellépjen egy olyan politikai erő, amelyik nem ígérget, hanem bohócot csinál a politikusokból. Tessék, megmutattuk, így kell".

Demszky Gábor szerint az ügynek nincs politikai jelentősége: "feltűnési vágy hajtja azt az embert, aki ilyesmiket csinál most már sorozatosan Budapesten".

Tavaly júniusban Polgár Tamás személyesen vette át az SZDSZ Új Generáció által alapított "Szakállas Bácsi-díjat" a rasszista kategóriában. A blogger "viszonzásul" egy Balf.sz feliratú pólót nyújtott át Gusztosnak.

Szakállas Bácsi-díj

Tomcat a szakállas, szemüveges kerti törpét ábrázoló, cserépből készült szobrot úgy értékelte, hogy ő bizonyult a legnagyobb rasszistának Magyarországon. Szerinte a rasszistának szóló díjat inkább Tamás Gáspár Miklós filozófusnak kellene megkapnia, míg a nőgyűlölő kategóriában Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét illetné "elismerés".

Az SZDSZ a Szakállas Bácsi-díjat azoknak a közéleti szereplőknek alapította, akik a "hátrányos megkülönböztetés szószólói" Magyarországon. Gusztos Péter a díjátadáson felolvasta Polgár Tamás beírását internetes naplójában. Tomcat a Moszkva téri autóbuszon történt kardszúrásról azt írta: "Szerintem itt mindössze annyi történt, hogy az egyik tetves cigánykölyök leszúrta a másikat, aztán megijedtek, és gyorsan megegyeztek, hogy kitalálják a mesét a gonosz szkinhedekről, mert kínos lenne elmagyarázni a rendőröknek, hogy min kaptak így össze - vagyis, hogy lopni voltak".

Tomcat a tavalyi melegfelvonuláson a Lánchíd egyik pillérére egy rádiótávirányítású tojásszóróval egybekötött transzparenst állított fel, a "buzibomba" azonban felmondta a szolgálatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?