Takarékoskodásra kényszerülhet a Torgyán házaspár

2001.02.13. 21:45
Nadrágszíjhúzásra kényszerül a Torgyán család, miután a lemondott agrárminiszter jövedelme megbízatásának lejárta után a jelenlegi bruttó 427 ezer forintról 206 ezer 550 forintra csökken. A fő kereső tehát a feleség Torgyánné Cseh Mária lesz, aki továbbra is havonta 267 750 forintnyi bruttó fizetést vihet majd haza. A megcsappant jövedelmi viszonyok kétségessé tehetik a Tállya utcai villa befejezését.
Felére zsugorodik Torgyán József kisgazda pártelnök, leköszönt vidékfejlesztési miniszter fizetése csütörtöki távozása után. A politikus miniszteri alapilletménye ez idő szerint 427 ezer forint, amihez még költségtérítés is társul. Ráadásul a miniszterként ténykedő parlamenti képviselők alapilletményük ötven százalékára is jogosultak, ami pillanatnyilag 76 500 forint. A távozó miniszter, mivel lemondással vált meg miniszteri pozíciójától végkielégítésre sem jogosult.

Hatszázezres lelépési pénz

Kétségessé válhat Torgyánék villájának befejezése
A miniszterek jogállásáról szóló törvény szerint az a kormánytag, aki legalább három évig töltötte be tisztségét, és lemondással távozott, háromhavi fizetését kaphatja kézhez távozásakor. Torgyán azonban nem miniszterkedett három évig, ezért a háromhavi alapilletmény felére jogosult, vagyis 640 500 forintos lelépési pénzre számíthat. Parlamenti képviselőként ténykedik tovább, jelenleg azonban nem tagja egyetlen parlamenti bizottságnak sem, ezért csak a képviselői alapilletményre, illetve az utazási hozzájárulásra lesz jogosult, ez pedig azt jelenti, hogy havonként mindössze bruttó 206 550 forint ütheti a markát a kisgazda elnöknek.

Jobban keres ennél még Torgyánné Cseh Mária is, akinek a havi bruttó fizetése 267 750 forint. Ez az összeg úgy jön ki, hogy Torgyánné budapesti képviselő, amiért alapilletménye 35 százalékára jogosult pluszban, nemzetbiztonsági bizottságban viselt tagságáért pedig a 153 ezer forintos alapfizetése plusz negyven százalékára jogosult. Az éppen százmilliós villát építő Torgyán házaspár, így márciustól összesen bruttó 474 300 forintot keres.

A Parlamenten kívül máshonnan nem kap fizetést a házaspár

Torgyán és felesége egyaránt társadalmi munkában vezeti a pártot, illetve a Független Női Szövetséget, ezért a politikus házaspár nem számíthat pártjától külön juttatásra. Így kétségessé válik, be tudja-e fejezni a házaspár a Tállya utcai villa építkezését. A 150 milliósra becsült, félkész épület befejezéséhez Torgyán ingatlanainak eladását, illetve áthidaló kölcsön igénybevételét jelezte korábban. A Torgyán házaspár azonban továbbra is az Endrődi utcai társasház lakója és információink szerint a távozó agrárminiszter és felesége nem adott túl leányfalui nyaralóján sem.