Torgyán lemondott

2001.02.08. 23:20
A Független Kisgazdapárt országos elnöksége péntek délután rendkívüli országos elökségi ülésen értékeli a Torgyán József lemondása után kialakult helyzetet. Torgyán József utódjául Gyimóthy Gézát, az Országgyűlés kisgazda alelnökét ajánlotta a miniszterelnöknek.Bánk Attila kisgazda frakcióvezető közölte: a koalíció marad.
A Független Kisgazdapárt országos elnöksége péntek délután rendkívüli országos elökségi ülésen értékeli a Torgyán József lemondása után kialakult helyzetet. A párt vezetőinek korábbi nyilatkozatai alapján várhatóan az elnökség megerősíti a koalíció melletti elkötelezettségét és javaslatot tesz a kisgazda frakciónak, hogy Torgyán Józsefet jelölje a képviselőcsoport vezetőjének.

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön, február 15-i hatállyal mondott le - ezt maga a távozó miniszter jelentette be, azt követően, hogy befejezte megbeszélését Orbán Viktor miniszterelnökkel. Torgyán József újságíróknak elmondta, hogy utódjául Gyimóthy Gézát, az Országgyűlés kisgazda alelnökét ajánlotta a miniszterelnöknek.

Az ok a koalíció féltése

Torgyán József a tv2-nek adott telefoninterjújában kijelentette: a koalíció féltése miatt döntött a távozás mellett. Ahogy a köztársasági elnöki jelölést sem vállalta a koalíció fennmaradása érdekében, úgy most is visszalép, mert az ellene és ártatlan családtagjai ellen indított, szerinte méltatlan hajtóvadászat már a koalíciót veszélyezteti. Torgyán kijelentette: Gyimóthy Géza személyében kitűnő utódra bízza a tárca irányítását, míg államtitkárnak Kovács Zoltán jelenlegi helyettes államtitkárt javasolta, akit ő maga vitt a minisztériumba.

Gyimóthy folytatja az agrárdiplomáciai offenzívát

Gyimóthy Géza
A távozó miniszter kijelentette: továbbra is marad pártja élén. "Vészesen közeleg 2002" - fogalmazott, és a választáson olyan eredményt kell elérni, hogy a kisgazdák nélkül ne lehessen kormányt alakítani. Ennek érdekében Torgyán ezentúl Magyarországot fogja körbejárni. Az általa nagyon sikeresnek nevezett agrárdiplomáciai offenzíva folytatása ezentúl Gyimóthy Géza feladata lesz.

Torgyán közölte: a pártja megerősödött, ám a vezetése a sok külföldi út miatt gyengült. Számára a kisgazdapárt a legfontosabb, ezért a jövőben azzal foglalkozik. Mint a tv2 műsorában elmondta, "szakmai hozzászólásai a parlamentben bizonyára sok hívének okoznak majd örömet."

Orbán Viktor kormányfő és Borókai Gábor kormányszóvivő bejelentette Torgyán József lemondását

Orbán szerint kívánatos döntés volt

"Szándékaim szerint csak egy rövid hírt akartam közölni: ma délután felkeresett a Független Kisgazdapárt elnöke, Torgyán József miniszter úr. Megbeszélést kért tőlem. Talán egy órát beszélgettünk. A kisgazdapárt elnöke közölte, azt tartaná szerencsésnek, ha elfogadnám a lemondását a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium éléről. Nem lenne helyes, ha az indokot én mondanám el helyette" - közölte Orbán Viktor, amikor bejelentette Torgyán József felmentését. A miniszterelnöki sajtótájékoztatót egyébként néhány perccel, de megelőzte az agrárminiszter bejelentése.

A végső következtetés és a koalíció egységessége

Torgyán József felmentés iránti kérelme megelőzte Orbán Viktort abban, hogy végső következtetésre jusson, de hogy mi is lenne ez a végső következtetés, arra nem tudott válaszolni a kormányfő az m1 Aktuális című műsorában, mert - mint mondta - nem jutott el odáig, hogy le kellett volna azt vonnia. Orbán Viktor nem számolt azzal a lehetőséggel, hogy Torgyán József esetleg magával vinné a kormányból a hozzá hű kisgazdákat. Annál is inkább, mert nem csak két párt szövetségéről, hanem a két párt szavazóinak ,,közös életérzéséről", közös céljairól van szó - hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő megjegyezte, úgy gondolja, hogy a mandátum lejártáig egyik párt sem mondja fel a megállapodást. A kormányfő az interjúban úgy vélte, az agrárium a jelen helyzetben teljes embert kíván, Torgyán Józsefnek pedig a kisgazdapárt belső problémái és a családját ért támadások mellett nem tudna teljes erővel az agrártárca előtt álló nagy feladatokra koncentrálni.

Három év - tíz miniszter
Torgyán József lemondásával az Orbán-kormány működésének csaknem három esztendeje alatt tíz miniszteri poszton történt változás.

A Torgyán által az FVM élére javasolt Gyimóthy Géza képességeiről, megfeleléséről mindaddig nem kíván a miniszterelnök nyilatkozni, amíg nem tárgyalt az aspiránssal. Egy esetleges minisztériumi vizsgálattal kapcsolatban a kormányfő megjegyezte, az ÁSZ, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) rendszeresen átvilágítja a tárcákat, s ő természetesnek venné, ha az új miniszter vizsgálatot rendelne el. Az FVM államtitkárának, Szabadi Bélának neve a megbeszélés során nem került szóba, az ilyen kérdéseket meghagyja a miniszternek. Az agrárium helyzetével kapcsolatban a kormányfő közölte: vannak olyan részek, amelyek jól működnek, míg olyan területek is akadnak, amelyek nem - ez ugyanis egy olyan világ, ami soha sem egyértelmű.

Dávid: nehéz döntés lehetett

Biztosan jó oka volt rá, hogy lemondott tisztségéről Torgyán József - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke, hozzáfűzve: bizonyára nem volt számára könnyű döntés.

A koalíció marad

Bánk Attila kisgazda frakcióvezető az RTL-nek nyilatkozva közölte, az FKgP, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is azon lesz, hogy nyugodt kormányzás legyen az országban. Egyúttal közölte, a koalíció marad.

Csúcs: bukott minisztert nem valószínű, hogy megszavaz a frakció

Ebben az esetben Torgyán valószínüleg a frakció vezetését szeretné megkaparintani, de egy bukott minisztert várhatóan nem szavaz meg a frakció - mondta az Indexnek Csúcs László, a frakcióból elsőként eltávolított, jelenleg független képviselő. Csúcs abban bízik, hogy a torgyántalanított kisgazdapárt semmisnek tekinti majd a politikus szerint törvénytelen kizárásokat. Ha ez így történik, akkor Csúcs visszatér volt pártjához, ahová - reményei szerint - a vele szolidáris szakadárok is követik majd. A csütörtök esti eseményeket megelőzte egy délutáni egyeztető találkozó, ahol Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője írásban is megerősíttete a párthagyó honatyák feltétlen hűségét.

Kovács szerint Orbán elkürelhette volna Torgyán ténykedését

,,Elégedetten fogadtam a hírt Torgyán József távozásáról, amit már régóta követelünk" - kommentálta az agrárminiszter lemondását Kovács László, az MSZP elnöke. A szocialisták első embere azt mondta, kár, hogy ez a lépés éveket késett, amiért a felelősség a miniszterelnököt terheli, ,,aki még most sem volt képes szakítani Torgyán Józseffel, hanem megvárta, míg a miniszter önként távozik". Ha Orbán Viktor nem köt koalíciót a kisgazdákkal, ha nem nevezi ki az agrártárca élére az alkalmatlan kisgazda elnököt, ha nem mentegeti éveken át a mezőgazdaságban végzett pusztítását, ha nem vállal cinkosságot mindabban, amit tett, akkor meg lehetett volna takarítani az elpazarolt 100 milliárdokat, elkerülni a mezőgazdaság tönkretételét, és a példátlan korrupciós botrányokat - hangoztatta Kovács. Torgyán József távozását elengedhetetlennek nevezte ahhoz, hogy fordulat következzen be a mezőgazdaság és a vidék helyzetében, de ez önmagában nem elég az MSZP elnöke szerint. ,,A miniszterelnöknek azzal a politizálással is szakítani kell, ami a dolgokat idáig juttatta" - jelentette ki Kovács.

SZDSZ: a neheze még csak most következik

Ahogy várható volt, Torgyán József végül távozik, annak ellenére, hogy ezt a Fidesz vezetői az utolsó pillanatig tagadták - áll az SZDSZ közleményében. Mostanra Orbán Viktornak az egész ország előtt be kell vállania, hogy Torgyán Józseffel bűn volt koalícióra lépni. Az SZDSZ nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy két és fél év után végre távozásra kényszerült az a miniszter, akit a Fidesz szabadított a magyar mezőgazdaságra. A szabad demokraták szerint Torgyán József köztudottan az első perctől kezdve alkalmatlan volt mind szakmailag, mind erkölcsileg a mezőgazdasági tárca vezetésére.

Ám a neheze csak most következik, véli az SZDSZ. Torgyán József ugyanis olyan káoszt hagyott maga mögött, amelynek rendbetételéhez össznemzeti összefogás kell. A mezőgazdaságban kialakult káoszért Orbán Viktor miniszterelnök is felelős - áll az ellenzéki párt közleményében. Ezért az SZDSZ felkéri Orbán Viktort, hogy azonnali hatpárti tárgyalásokat kezdeményezzen a mezőgazdaságban kialakult válság minél hamarabb kezelése érdekében.

MIÉP: Torgyán leváltása az FKgP halála

A MIÉP szerint várható volt Torgyán miniszter lemondása, abban nincs semmi meglepő - közölte Csurka István, a MIÉP elnöke az MTI érdeklődésére. Az ellenzéki politikus szavai szerint a szennyes anyag, ami az FKgP körül felhalmozódott az elmúlt időben, nem tette lehetővé, hogy Torgyán továbbra is a kormány tagja maradjon. "Miután az úgynevezett kazetta-ügyben a rendőrség elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, Torgyán felismerte, hogy róla van szó, hiszen a fia nem csinál semmit a hozzájárulása nélkül" - fogalmazott Csurka, aki reményét fejezte ki, hogy Torgyán lemondása megnyugvást jelent majd a szétzilálódott politikai életben.

Csurka István véleménye szerint Torgyán József lemondása "az FKGP halálát is jelenti".  • Tippek
  • Babaváró hitel