Lefújják a vészfékezést a diákok

2007.01.08. 13:41
Leállította január 19-re meghirdetett akcióját a diákokból alakult Vészfék Mozgalom, amely a vasúti szerelvények vészfékeinek meghúzásával akart tiltakozni a hallgatók utazási kedvezményeinek megvonása ellen. A szervezet megszűnt, de tagjai más módon folytatják a tiltakozást.

“Felhívunk mindenkit (szimpatizánsainkat, hallgatókat), hogy az utazók biztonságára tekintettel NE húzzák meg a vészféket, mert az emberek személyes biztonságának, testi épségének veszélyeztetése nem áll arányban követelésünkkel, ami a kedvezmények visszaállítására vonatkozik” – olvasható a Vészfék Mozgalom honlapján amely a vasúti forgalom megbénításával akart tiltakozni a diákok utazási kedvezményeinek megvonása ellen.

A főiskolai és egyetemi diákok által alapított mozgalom azonnali hatállyal lefújta a január 19-re tervezett akciót, mert nem akar részt venni törvényellenes megmozdulásban.

A szervezet belátta, hogy a vészfékek meghúzása veszélyes lehet, s nem akarnak sérülést vagy kárt okozni senkinek. “Mint törvénytisztelő polgárok, tekintettel vagyunk a magyar jogszabályokra is, éppen ezért nem szeretnénk azokkal mindenáron szembe menve, erőszakosan érvényesíteni akaratunkat, érdekeinket” – olvasható közleményükben.

A Vészfék Mozgalom bejelentette megszűnését is. Ugyanakkor tagjai, szimpatizánsai továbbra is tiltakoznak a kormány diákokat ellehetetlenítő intézkedései ellen – írják közleményükben.

Nem a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) áll a tervezett akció mögött - közölte Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke. Miskolczi Norbert szerint ugyanakkor az, hogy ilyen elképzelések fogalmazódnak meg, jól mutatja a társadalmi elégedetlenséget a kormány elképzelésével szemben.

A vészfék indokolatlan meghúzása garázdaságnak minősülhet, és 6 ezer forint pótdíjjal sújtható az, aki indokolatlanul állítja meg a vonatot. Mint Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta: ha több vonaton tervezett indokolatlan vészfékezés jelentősen megzavarja a vasút működését, akkor a cselekmény a Btk. 260. §-ba ütköző közérdekű üzem működésének megzavarásának minősül, amely már alap esetben is 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.