Az egészségügyi tárca nem tudja pótolni a kieső vizitdíjat

2008.01.15. 16:19
Ha a vizitdíjat eltörlik, akkor átlag 200 ezer forintos bevételcsökkenésre számíthatnak a háziorvosok, mondta kedden Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi tárcának sem módja, sem lehetősége nincs arra, hogy ha a tavaszi ügydöntő népszavazáson a vizitdíj eltörléséről születik döntés, akkor a kieső összeget pótolja a háziorvosok számára, erről Horváth Ágnes beszélt kedden a fővárosban.

A miniszter sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság döntése értelmében a vizitdíj nem költségvetési tétel, így lehet róla népszavazást tartani. Éppen ezért nem áll módjában a tárcának semmit tervezni helyette, tette hozzá.

Ha a vizitdíjat a népszavazáson eltörlik, akkor az a háziorvosoknál átlagosan 200 ezer forintos bevételcsökkenést okoz, a házi gyermekorvosoknál pedig szintén a havi finanszírozás csökkenésére kell számítani, ismertette a miniszter.

Horváth Ágnes a biztosítási törvényhez benyújtandó módosításokról elmondta, hogy nagyon szoros az együttműködés az SZDSZ és az MSZP között az indítványok elkészítésében. Azt tervezik, hogy olyan módosításokat nyújtanak be, amelyekkel mind a két párt és a szakma is egyetért. A miniszter szükségesnek nevezett pontosításokat a határidők területén, és további területként említette az országos kockázatközösségi alap működését.

Február 15-ig kell felszerelni széfeket

A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket, közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatón. A tárca vezetője elmondta, hogy a vonatkozó rendelet kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfek kötelező beszerzését írja elő, a jogszabály ugyanakkor arra nem terjed ki, hogy ez a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön. Erről az egészségügyi intézmények maguk döntenek, mondta a tárca vezetője.

Nem kell majd széfet szerelni a csecsemő-, pszichiátriai, vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé.

A miniszter úgy számolt, hogy a széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható. Horváth Ágnes a tájékoztatón is bemutatott egy széfet a sajtó képviselőinek, amelyet elmondása szerint alig kilenc ezer forintért szereztek be. Az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülte, amely összeg már a kórházaknál van. A széfek beszerzését, felszerelését az ÁNTSZ ellenőrzi majd.