Pongrác
12 °C
23 °C

50-100 millió az SZDSZ népszavazási kampányára

2008.01.11. 13:11
Tiszta és átlátható elszámolást ígér az SZDSZ a népszavazás kampányában, bár erre a törvény nem kötelezi. Kiadásaik várhatóan 50-100 millió forint között alakulnak, a költségvetés két hét múlva válik véglegessé. A liberálisok szerint a Fidesz szakpoitikai kérdésekkel álcázza kormánybuktatási szándékát.

Az SZDSZ február másodikán nyitja meg hivatalosan népszavazási kampányát, amire várhatóan 50-100 millió forintot költenek, közölte Horn Gábor liberális ügyvivő, koalíciós koordinációért felelős államtitkár pénteken. A stratégia már elkészült, a költségvetés és a működési rend két hét múlva válik véglegessé. Bár a törvény erre nem kötelezi, az SZDSZ úgy tervezi, hogy a népszavazási kampányban az új párt- és kampányfinanszírozási kritériumoknak megfelelően az elszámolásban kipróbálnak egy tiszta, átlátható rendszert.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A három népszavazási kérdéssel kapcsolatban Horn Gábor elmondta, az SZDSZ álláspontja továbbra sem változott, szerintük a referendum érinti a költségvetést, így létjogosultsága megkérdőjelezhető, ennek ellenére nem arra buzdítják az embereket, hogy maradjanak otthon. „Nem elég gondolni a nemre!” – hangzik a szlogen. Menjenek el, szavazzanak nemmel, ezzel hozhatunk létre modern demokráciát, és biztosíthatjuk az öngondoskodást, mondta Horn Gábor.

Lakos Imre a pénteki sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az oktatásban nemet kell mondani az ingyenesség hamis illúziójára, ehelyett reális értéken alapuló finanszírozást kell biztosítani az intézményeknek, a versenyképes diplomát adó intézmények kapjanak több támogatást. Hangsúlyozta azt is, hogy ne azok fizessenek, akiknek akár soha nem is lesz diplomájuk, aki viszont megszerzi, az ne legyen munkanélküli.

Az egészségügyet érintő két kérdésről elmondta, hogy a vizitdíj eltörlésével havi 160 ezer forinttal kevesebből gazdálkodhatna egy háziorvos, míg a kórházi napidíj megszüntetése havi 10 millió forint kiesést is jelenthetne egy kórháznak. Lakos Imre szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése arról szól, hogy szakpolitikai kérdésekkel tudja álcázni valódi célját, a kormány megbuktatását.

A februárban induló kampányról egyelőre nem árultak el sok részletet, annyi kiderült, hogy a megszokott felületek mellett, most nagyobb hangsúlyt akarnak fordítani az internetre, célcsoportjukat elérését így gondolják igazán hatékonynak. Horváth Ágnes az egészségügyi témákat, Magyar Bálint pedig a tandíj bevezetését népszerűsíti majd az országjáró körúton, melyhez Kóka János pártelnök is csatlakozik.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az elhangzottakra reagálva közölte, tudják, hogy az SZDSZ-nek fáj, de az emberek sem a vizitdíjat, sem a kórházai napidíjat, sem a tandíjat nem tartják elfogadhatónak. "A népszavazás visszaadja az embereknek azt a lehetőséget, hogy elmondják véleményüket fontos kérdésekben" - idézte az MTI Cser-Palkovics Andrást. Szerinte az SZDSZ is részese volt annak, hogy "tudatosan, előre megtervezetten átverték az országot, hazudtak éveken keresztül és a 2006-os választások során is".