Zuschlag János: A fél kormány belebukna

2008.12.03. 16:58
A Zuschlag János és ügyvédje között lezajlott telefonbeszélgetésekből kiderül, hogy az előzetes letartóztatásban lévő vádlott nem tartott az üzelmei kirobbanásától, mivel szerinte abba "a fél kormány belebukna". A felvételeken elhangzik több politikus, pl. Arató Gergely, Kiss Péter és Ujhelyi István neve is, de Szijjártó Péter fideszes politikus sem úszta meg, Zuschlag őt is jól bemártotta.

A szerdai tárgyalási napon Zuschlag János és a tizedrendű vádlott, Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd között lezajlott telefonbeszélgetéseket játszottak le a volt MSZP-s képviselő tárgyalásán. A felvételből kiderült, hogy Zuschlag nem tartott attól, hogy üzelmei nyilvánosságra kerülnek, szavai szerint "már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna". A lehallgatott telefonbeszélgetésekre 2007. január végén és február elején került sor.

A két vádlott közötti beszélgetésből kitűnik, Zuschlag egyre nyíltabban mert telefonálni: "abból indulok ki, már-már merek bátran telefonálni, én telefonomat úgy se hallgatják le. Már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna." Majd így folytatja: "a BM-mel (Belügyminisztérium) beszéltem,(_) a főkapitányt holnap felhívják, azután ha kell, az ügyésznőt akkor leállítják".

Zuschlag szerint "igen baszta az ügyésznőt, hogy a rendőrök kurvára leszarják az egész ügyet." Egy későbbi eszmecseréjük során Zuschlag azzal nyugtatta Szente Zsolt ügyvédet, hogy "a BM-ből szóltak, semmi nincsen, azt mondják", hozzátette azonban, hogy "kicsit lebasztak, hogy telefonon ne kérjek ilyet, mert hát isten tudja, az ügyésznő nem kavar-e valamit". Az emlegetett ügyésznő, Várkonyi Judit egyébként rezzenéstelen arccal hallgatta végig a szerdai tárgyaláson a róla is szóló beszélgetést.

Szente tudott a vádban szereplő cselekményekről, sőt a nyomozás időszakában tanácsokkal is ellátta Zuschlagot a nyomozás félrevezetése érdekében. Kezdetben a kiskunhalasi ügyvéd még jogi képviselőként szerepelt az ügyben, később gyanúsított lett belőle. Szente először 2005-ben került kapcsolatba Zuschlaggal, egy gödöllői ingatlanvásárlást intézett neki. Később több betéti társaság is alapításában is segített neki.

Miután az ügyvéd tudomására jutott, hogy a hozzá köthető szervezetek pályázatokon nagy összegeket kaptak, megkérdezte Zuschlagot, el kellett-e számolnia az elnyert pénzekkel. Azt a választ kapta, hogy mindenről elszámolt. Szente Zsolt a nyomozás során tett vallomása szerint Arató Gergely, Kiss Péter és Újhelyi István is tudott a Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokról. Szente egyébként megtagadta a vallomástételt, mondandóját írásban nyújtotta be, a kérdésekre nem válaszolt és a szembesítést sem vállalta. A nyomozati szakban tett vallomását a bíró olvasta fel.

A nyomozás megkezdése után, Szente vallomása szerint Zuschlag azt mondta, senkinek sem érdeke, hogy az ügy "felfelé" haladjon. A tudomására hozta még, hogy Arató Gergely (jelenleg az oktatási tárca államtitkára) és felesége, Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, valamint Kiss Péter kancelláriaminiszter is tudott a tevékenységükről, sőt Aratóhoz szervezetek is voltak bejelentve. Egyszer megkérdezte Zuschlagtól, hogy a tényleges tagsággal nem rendelkező, de pályázatokon jelentős összegeket nyerő civil szervezetek miért működhetnek így. Mire azt a választ kapta: "Így működik az egész ország, ne gondold azt, hogy Szijjártó Péter fehér".

Az ügy kirobbanása után Zuschlag János azt mondta az ügyvédnek, hogy célszerű lesz egy halott embert, a 2004-ben elhunyt Kis-Baranyi Lászlót "beemelni" az ügybe, őrá rá lehet fogni a törvénytelenségeket. Zuschlag kérésére beszerzett egy fényképet is az elhunytról azért, hogy a kihallgatásra váró emberek "felismerjék" őt, mondta Szente.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, és más bűncselekmények elkövetésével vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlagot, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-én helyezték előzetes letartóztatásba.

A pert december 5-én tanúkihallgatásokkal folytatja a bíróság.

Kiss Péter a leghatározottabban cáfolja, hogy tudott Zuschlagék tevékenységéről - közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter titkársága szerdán az MTI-vel. Ezért a miniszter hamis vád és hamis tanúzás miatt feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen - olvasható a tájékoztatásban. A közlemény arra is kitért, hogy miután a miniszter határozottan cáfolta Szente Zsolt állítását, "mindazok ellen is kénytelen lesz jogi lépéseket kezdeményezni, akik e cáfolatot követően ezt a hazug állítást közzéteszik". Arató Gergely az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy mint azt már korábban tisztázta, nem volt tudomása "a kecskeméti bíróságon zajló perben érintett civil szervezetek körüli esetleges szabálytalanságokról". "1999 előtt valóban volt egy egyesület bejegyzett székhelye a lakásomon, de ebben az időszakban - és ezt a vizsgálat is igazolta - szabályosan működött"