Beszigorítanak a pilisi erdőkben a száguldozók miatt

2007.04.27. 17:00
Megerősített őrszolgálattal próbálják az erdészek a pilis parkedőkből kitessékelni a zajos, balesetveszélyes és a környezetre is káros terepmotorosokat, kvadosokat és biciklistákat.

A főváros környéki erdőkben elszaporodtak az illegális motorosok, terepkvadozók, kerékpárosok ezért megerősítették az erdészek a természetvédelmi őrszolgálatot, hogy fellépjenek a renitenskedőkkel szemben, közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Rt. sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Az 1996-os erdőtörvény szerint tilos az erdők nyugalmát, az élővilágot veszélyeztető, a kirándulók nyugalmát zavaró tevékenység az erdei utakon.

Mégis egyre gyakoribb, hogy például a négykerekű jármű, a quad kedvelői csoportosan feltűnnek a fák között, ellenük az elmúlt hetekben 12 alkalommal indult természetkárosítás büntettében eljárás. Akár 500 ezer forint büntetést is kiszabhat ilyen esetben a bíróság.

Az erdőgazdaság emberei az utakra sorompót helyeznek el, vagy a közlekedést akadályozó oszlopokat szúrnak le, figyelmeztető táblákat állítanak fel, ám a tapasztalat szerint, főként a budai hegyekben mégis sok a renitenskedő.

A motorosok, terepjáró autósok gyakran letapossák a védett növényeket, a kerekek kifordítva a földet, elősegítik a talaj erróziójának gyorsulását, felverik a vadakat és már baleset is előfordult, amikor elsodortak egy gyanútlan kirándulót. Ezért lép fel mostantól szigorúbban ellenük a hatóság.

A kerékpárosok esetében jobb a helyzet, mert Budapesttől Visegrádig a Pilisi hegyekben hozzávetően 200 kilométeres erdei útszakaszokon engedélyezett a két keréken közlekedés, igaz csak meghatározott időpontokban.