Ambramovics luxusjachtja népszerűbb az Auróránál

2008.06.06. 19:02
Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó Pelorus nevű jachtján szállt meg a Szentpétervári Gazdasági Fórum idején. A személyzet nem enged senkit a hajó közelébe, ahol Abramovics több fogadást is tart politikusok, üzletemberek és válogatott labdarúgók részvételével.

Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó egyik jachtja az Auróra cirkáló közelében horgonyoz Szentpéterváron. A turisták, járókelők így most nem a legenda szerint az 1917-es forradalomra jelt adó Aurórával, hanem a Pelorusszal fényképezkednek.

A Kajmán-szigetek lobogója alatt hajózó Pelorus azért érkezett a Néva parti városba, mert fedélzetén lakik majd gazdája, aki a Szentpétervári Gazdasági Fórumon vesz részt. A vendégek közül többen szívesen laknak saját jachtjukon, ezért a fórumnak teret adó Lenekszpo központ előtt kialakítottak egy 20 férőhelyes jachtkikötőt, de a hatalmas Pelorus ott nem fér el, noha nem is a legnagyobb luxushajó Abramovics gyűjteményében. Ahol most áll, a belvárosi Anglijszkaja rakparton, a kikötőhely ára napi 3-4 ezer dollár, de a város ingyen bocsátja a helyet az oligarcha rendelkezésére, ha már olyan peches, hogy nem állhat ott, ahol a többiek.

A 115 méteres jachtot Abramovics egy szaúdi sejktől vásárolta 129 millió dollárért, éves fenntartása 12 millió dollárba kerül. Fedélzetén 22, antik bútorokkal berendezett kabin, fedett és nyitott úszómedence, bankett- és táncterem, borpince, hatalmas konyha és két helikopter-leszállóhely várja a vendégeket, akiket Abramovics fogad majd a tanácskozás napjaiban.

Az angol anyanyelvű személyzet a hajó közelébe sem enged senkit, de Abramovics a tervek szerint kimegy az emberek közé, állítólag a Pink Floyd Palotatéren adott koncertjére készül.

Szombaton, a fórum nyitónapján a szentpétervári kormányzó ad fogadást a vendégeknek, a zárónapon pedig kiviszik őket egy luxushajón a Finn-öbölbe. Abramovicsnak azonban más tervei vannak: ő a jachtján ad fogadást, ahova politikusokat, gazdasági vezetőket és az orosz labdarúgó válogatott néhány tagját is meghívta.