Huba
17 °C
33 °C

Egymásnak estek a londoni orosz mágnások

2008.04.19. 10:28
Borisz Berezovszkij azt állítja, hogy Roman Abramovics megzsarolta őt: ha nem ad el olcsón részvényeket, akkor az orosz kormánnyal elkoboztottja vagyonát.

Borisz Berezovszkij bíróság elé vitte vitáját Roman Abramoviccsal. A két Angliában élő orosz milliárdos orosz cégek részvényein vesztek össze. Berezovszkij azt állítja, hogy volt üzlettársa részvényeladásokra kényszerítette őt.

A BBC szerint kétmilliárd fontot követel Berezovszkij Abramovicstól. Utóbbi ügyvédje azt üzente, hogy a felperes "ne is reménykedjen" - idézi a BBC.

Berezovszkij azt állítja, hogy Abramovics megfélemlítette és arra kényszerítette, hogy adja el neki az olajipari Szibnyeft, az alumíniumipari Ruszal és az ORT tévécsatorna részvényeit a piaci ár alatt. Szerinte azzal fenyegette őt Abramovics, hogyha nem adja el neki olcsón a részvényeket, akkor elintézi, hogy a Kreml elkobozza őket.

A két Angliában élő orosz a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. Berezovszkij 2000-ben kért menedékjogot a szigetországban, miután összeveszett Putyin elnökkel és attól tartott, hogy koncepciós per áldozata lehet. Berezovszkij korábban Borisz Jelcin fontos támogatója volt, majd a Putyinnal szemben álló politikai erőket kezdte pénzelni. Kiadatását Moszkva azóta is hiába követeli.

Abramovics még nála is gazdagabb és viszonya jóval kiegyensúlyozottabb az orosz kormánnyal. Őt tartják a leggazdagabb orosznak. Többek között arról ismert, hogy övé a Chelsea futballklub.