Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egymásnak estek a londoni orosz mágnások

2008.04.19. 10:28
Borisz Berezovszkij azt állítja, hogy Roman Abramovics megzsarolta őt: ha nem ad el olcsón részvényeket, akkor az orosz kormánnyal elkoboztottja vagyonát.

Borisz Berezovszkij bíróság elé vitte vitáját Roman Abramoviccsal. A két Angliában élő orosz milliárdos orosz cégek részvényein vesztek össze. Berezovszkij azt állítja, hogy volt üzlettársa részvényeladásokra kényszerítette őt.

A BBC szerint kétmilliárd fontot követel Berezovszkij Abramovicstól. Utóbbi ügyvédje azt üzente, hogy a felperes "ne is reménykedjen" - idézi a BBC.

Berezovszkij azt állítja, hogy Abramovics megfélemlítette és arra kényszerítette, hogy adja el neki az olajipari Szibnyeft, az alumíniumipari Ruszal és az ORT tévécsatorna részvényeit a piaci ár alatt. Szerinte azzal fenyegette őt Abramovics, hogyha nem adja el neki olcsón a részvényeket, akkor elintézi, hogy a Kreml elkobozza őket.

A két Angliában élő orosz a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. Berezovszkij 2000-ben kért menedékjogot a szigetországban, miután összeveszett Putyin elnökkel és attól tartott, hogy koncepciós per áldozata lehet. Berezovszkij korábban Borisz Jelcin fontos támogatója volt, majd a Putyinnal szemben álló politikai erőket kezdte pénzelni. Kiadatását Moszkva azóta is hiába követeli.

Abramovics még nála is gazdagabb és viszonya jóval kiegyensúlyozottabb az orosz kormánnyal. Őt tartják a leggazdagabb orosznak. Többek között arról ismert, hogy övé a Chelsea futballklub.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?