Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Oroszok mérgezhették meg az áruló KGB-st?

2008.04.07. 15:37
"Moszkvai szélhámosok" akarták meggyilkolni, állítja Oleg Gorgyijevszkij, a hidegháború egyik legismertebb kettősügynöke. Gorgyijevszkij 34 órán át volt eszméletlen, két hete ápolják kórházban. A rendőrség, bár egyelőre nem talált bizonyítékokat, komolyan foglalkozik az esettel.

Nyomozást indított a brit rendőrség egy volt KGB-s kettős ügynök feljelentése alapján. A most 69 éves Oleg Gorgyijevszkij állítja, hogy orosz stílusú merényletet kíséreltek meg ellene, otthonában megmérgezték.

A Guardian beszámolója szerint a nyolcvanas években a legfontosabb brit ügynöknek számító Gorgyijevszkij 34 órán át volt eszméletlen. Ezután egy magánklínikán lábadozott kmét hétig. Állítása szerint ujjai még mindig bénultak.

"Már jó ideje tisztában vagyok vele, hogy a nevem szerepel a moszkvai szélhámosok gyilkossági listáján" - nyilatkozta a Mail on Sundaynek.

A Guardian rendőrségi forrásai szerint komolyan veszik Gorgyijevszkij vádját, bár eddig nem találtak bizonyítékot rá, hogy orosz ügynökök mérgezték volna meg.

Gorgyijevszkij szerint ugyanazok támadhattak rá, akik Alekszandr Litvinyenkóval is végeztek. "A gyilkosságok célpontjai jól ismertek. Az első helyen Borisz Berezovszkij áll, a másodikon a volt csecsen kormányfő, a harmadikon Litvinyenko, a negyediken én" - mondta. A lista második és harmadik helyezettje már halott.

Gorgyijevszkij volt a legmagasabb rangú KGB-ügynök, aki nyugatra defektált. 1982-85 között a KGB londoni irodavezetőjeként adott át titkokat a brit hatóságoknak. 1985-ben gyaníthatóan az amerikai kettős ügynök, Aldrich Ames lebuktatta. Ekkor visszahívták Moszkvába, de sikerült Nagy-Britanniába szöknie. 2007 októberében a királynő Szent Mihály és Szent györgy rendjének lovagjává ütötte - ezt a kitüntetést kapta meg a kémregényekben a fikcionális szuperkém, James Bond is.