Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Moszkva kiborult kémgyanús diplomatája letartóztatása miatt

2007.06.15. 18:35
Feltehetően tetten értek egy orosz kémet az osztrák hatóságok. A hírek szerint Vlagyimir V. húszezer eurót adott volna harci helikopterek titkaiért. Az orosz külügyminisztérium kikelt magából.

Orosz kémet fogtak állításuk szerint az osztrák hatóságok hétfőn. A Vlagyimir V. néven azonosított férfi a Kurier értesüései szerint az oroszok Külföldi Hírszerző Szolgálatának (SzVR) a tagja.

A News értesülései szerint a 2001-ig a bécsi orosz nagykövetség kereskedelmi attaséjaként dolgzó férfi osztrák bűntársával, a légierő egyik alhadnagyával együtt az Eurocopter konszern szigorúan titkos dokumentumait akarta megszerezni, és az anyagokért a helyszínen 20 ezer eurót fizetett volna.

Az orosz külügyminisztérium pénteken felháborodottan utasította rendre Ausztriát, a férfi azonnali szabadon bocsátását követelve. Állításuk szerint a férfi az orosz űrűgynökség delegáltjaként eaz ENSZ világűrbizottságának ülésén vett részt, így diplomáciai mentességet élvezett. Az orosz külügyminisztérium szerint "ez az incidens nem tesz jót az ENSZ több nemzetközi szervezetének otthont adó Ausztria tekintélyének".

Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke ugyancsak mondvacsináltnak nevezte a vádakat, amit szerinte Moszkva kemény reagálása, beleértve a nagykövet behívását, is mutat.

Valójában ez utóbbi persze semmit sem bizonyít. Vlagyimir V. attól függetlenül is lehet kém, hogy kormánya a kémfilmekből megszokott fordulattal szemben nem tagadja le még létezését is. A diplomáciai testületben ugyanis sok kém dolgozik úgynevezett hivatalos fedésben. Azaz, ezekről a személyekről feltételezhető, hogy kémek, de lépéseket mentességük miatt nem tehetnek ellenük.