Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Rajzanak a kémek a Közel-Keleten

2006.07.28. 13:46
A nagy kérdésre, hogy meddig bírja a Hezbollah fegyverarzenálja, ellentmondó adatok keringenek Izraelen belül is, a Moszad óvatos, a hadsereg bizakodóbb. Egy izraeli-kanadai professzort közben őrizetbe vettek, a gyanú szerint a Hezbollahnak és Iránnak kémkedett. Libanonban már majdnem 70 embert tartóztattak le, ők a vád szerint Izraelnek vittek híreket.

A Moszad és az izraeli hadsereg titkosszolgálatának vezetői úgy vélik, a Hezbollah fegyverarzenálja a több mint két hete tartó légi támadásokban meggyengült, abban viszont eltér a véleményük, hogy milyen mértékben, írja a Haarec. Meir Dagan, a Moszad vezetője szerint a Hezbollah képes lesz hosszú ideig az eddigihez hasonló szinten tartani kapacitását.

Amosz Jadlin, a hadsereg titkosszolgálatának főnöke azonban úgy véli, a Hezbollah erői súlyosan károsodtak. A hadsereg számításai szerint a harcokban a Hezbollah 200 fegyverese halt meg.

A kémfőnökök véleménye megegyezik abban, hogy a Hezbollah továbbra is képes csapatai koordinálására, és hogy fegyverarzenáljukban még mindig van hosszú hatótávolságú rakéta, hangzott el a biztonsági kabinet csütörtöki ülésén.

Izrael egy harmadik titkosszolgálata, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat július 12-én letartóztatta Gazi Falah izraeli-kanadai állampolgárságú földrajz professzort. A gyanú szerint a férfi a Hezbollahnak és az iráni titkosszolgálatnak kémkedett, bár letartóztatásakor nem tájékoztatták az ellene felhozott vádakról és a bizonyítékokról. A professzor az egyesült államokbeli Akron Egyetem elismert oktatója, a Közel-Kelet földrajzának szakértője.

Döntés születhet a professzor sorsáról

A haifai bíróság csütörtökön elrendelte, hogy a rendőrség és a Sin Bet engedje szabadon vagy helyezze vád alá vasárnapig Falah professzort, számolt be a Haarec. A bíróság azután hozta meg döntését, hogy Falah fellebbezett vizsgálati fogsága meghosszabbítása ellen.

A professzor 21 napja van őrizetben, szerdáig nem találkozhatott ügyvédjével, és nem telefonálhatott senkinek, még családjának sem. A rendőrség és a Sin Bet az ügyben elrendelte, hogy semmiféle részlet nem kerülhet a nyilvánosság elé, a határozatot azonban szerdán felfüggesztették, miután a Haarec című izraeli napilap petícióban tiltakozott ellene.

Adatot gyűjtött vagy kirándult?

A rendőrség és a Sin Bet tájékoztatása szerint Falah a hadsereg antennarendszerét fotózta az észak-izraeli Ros Hanikra városában, a libanoni határ közvetlen közelében, valamint a közelmúltban Teheránba és Bejrútba utazott. Falah ugyan elismerte ezeket a tényeket, de azt állította, hogy kutatási céllal utazott az említett városokba.

Ügyvédje, Husszein Abu Husszein elmondta, hogy ügyfele nem volt tisztában vele, hogy a 100 méter magas, mindenhonnan látható antenna hadászati eszköz. „Földrajzkutató vagyok, soha nem álltam kapcsolatban illegális titkosszolgálati vagy terrorista forrásokkal” – fogalmazott Falah a Haarechez ügyvédjén keresztül eljuttatott nyilatkozatában.

Falah amerikai kollégái arról számoltak be, hogy a professzor számos arab országába ellátogatott a Közel-Kelet földrajzát kutató munkája részeként. Az utazások egy részére amerikai kollégái is elkísérték, többek között Alexander Murphy professzor, az amerikai földrajztudósok szövetségének volt elnöke.

Tömeges kémkedés Libanonban

A libanoni biztonsági erők szerdán őrizetbe vettek legalább 36 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a konfliktus kirobbanása óta Izraelnek kémkednek, írja a Reuters. Az informátorok letartóztatásában segédkezett a Hezbollah is. Nagy részük valaha tagja volt egy ma már nem működő, Izraelt támogató milíciának a Beeka-völgy déli és keleti részén. A területre az izraeli légierő súlyos csapásokat mért a több mint két hete tartó harcokban.

22 embert Bejrút déli részében fogták el valamikor a konfliktus kirobbanása után, egy részüket azzal vádolják, hogy az izraelieket segítették a Hezbollah állásainak pontos bemérésében, melyek ezután a támadások célpontjaivá váltak. Libanoni biztonsági források szerint a fővárosban őrizetbe vettek újabb 15 embert, akik elismerték, hogy Izraelnek kémkedtek. A konfliktus kirobbanása óta így majdnem 70-re emelkedett azoknak a száma, akiket a libanoni hatóságok kémkedés vádjával tartanak fogva, egyes vélemények szerint továbbiakra lehet számítani.

Az izraeli hadsereg dél-libanoni megbízottainak tevékenysége 2000-ben, a hadsereg libanoni kivonulása után összeomlott, közülük többen börtönbe kerültek. A vád szerint a megbízottak ellenséges országnak dolgoztak. A Reuters forrásai szerint szabadulásuk után többen újra felvették a kapcsolatot Izraellel.