Árpád
-2 °C
3 °C

Rajzanak a kémek a Közel-Keleten

2006.07.28. 13:46
A nagy kérdésre, hogy meddig bírja a Hezbollah fegyverarzenálja, ellentmondó adatok keringenek Izraelen belül is, a Moszad óvatos, a hadsereg bizakodóbb. Egy izraeli-kanadai professzort közben őrizetbe vettek, a gyanú szerint a Hezbollahnak és Iránnak kémkedett. Libanonban már majdnem 70 embert tartóztattak le, ők a vád szerint Izraelnek vittek híreket.

A Moszad és az izraeli hadsereg titkosszolgálatának vezetői úgy vélik, a Hezbollah fegyverarzenálja a több mint két hete tartó légi támadásokban meggyengült, abban viszont eltér a véleményük, hogy milyen mértékben, írja a Haarec. Meir Dagan, a Moszad vezetője szerint a Hezbollah képes lesz hosszú ideig az eddigihez hasonló szinten tartani kapacitását.

Amosz Jadlin, a hadsereg titkosszolgálatának főnöke azonban úgy véli, a Hezbollah erői súlyosan károsodtak. A hadsereg számításai szerint a harcokban a Hezbollah 200 fegyverese halt meg.

A kémfőnökök véleménye megegyezik abban, hogy a Hezbollah továbbra is képes csapatai koordinálására, és hogy fegyverarzenáljukban még mindig van hosszú hatótávolságú rakéta, hangzott el a biztonsági kabinet csütörtöki ülésén.

Izrael egy harmadik titkosszolgálata, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat július 12-én letartóztatta Gazi Falah izraeli-kanadai állampolgárságú földrajz professzort. A gyanú szerint a férfi a Hezbollahnak és az iráni titkosszolgálatnak kémkedett, bár letartóztatásakor nem tájékoztatták az ellene felhozott vádakról és a bizonyítékokról. A professzor az egyesült államokbeli Akron Egyetem elismert oktatója, a Közel-Kelet földrajzának szakértője.

Döntés születhet a professzor sorsáról

A haifai bíróság csütörtökön elrendelte, hogy a rendőrség és a Sin Bet engedje szabadon vagy helyezze vád alá vasárnapig Falah professzort, számolt be a Haarec. A bíróság azután hozta meg döntését, hogy Falah fellebbezett vizsgálati fogsága meghosszabbítása ellen.

A professzor 21 napja van őrizetben, szerdáig nem találkozhatott ügyvédjével, és nem telefonálhatott senkinek, még családjának sem. A rendőrség és a Sin Bet az ügyben elrendelte, hogy semmiféle részlet nem kerülhet a nyilvánosság elé, a határozatot azonban szerdán felfüggesztették, miután a Haarec című izraeli napilap petícióban tiltakozott ellene.

Adatot gyűjtött vagy kirándult?

A rendőrség és a Sin Bet tájékoztatása szerint Falah a hadsereg antennarendszerét fotózta az észak-izraeli Ros Hanikra városában, a libanoni határ közvetlen közelében, valamint a közelmúltban Teheránba és Bejrútba utazott. Falah ugyan elismerte ezeket a tényeket, de azt állította, hogy kutatási céllal utazott az említett városokba.

Ügyvédje, Husszein Abu Husszein elmondta, hogy ügyfele nem volt tisztában vele, hogy a 100 méter magas, mindenhonnan látható antenna hadászati eszköz. „Földrajzkutató vagyok, soha nem álltam kapcsolatban illegális titkosszolgálati vagy terrorista forrásokkal” – fogalmazott Falah a Haarechez ügyvédjén keresztül eljuttatott nyilatkozatában.

Falah amerikai kollégái arról számoltak be, hogy a professzor számos arab országába ellátogatott a Közel-Kelet földrajzát kutató munkája részeként. Az utazások egy részére amerikai kollégái is elkísérték, többek között Alexander Murphy professzor, az amerikai földrajztudósok szövetségének volt elnöke.

Tömeges kémkedés Libanonban

A libanoni biztonsági erők szerdán őrizetbe vettek legalább 36 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a konfliktus kirobbanása óta Izraelnek kémkednek, írja a Reuters. Az informátorok letartóztatásában segédkezett a Hezbollah is. Nagy részük valaha tagja volt egy ma már nem működő, Izraelt támogató milíciának a Beeka-völgy déli és keleti részén. A területre az izraeli légierő súlyos csapásokat mért a több mint két hete tartó harcokban.

22 embert Bejrút déli részében fogták el valamikor a konfliktus kirobbanása után, egy részüket azzal vádolják, hogy az izraelieket segítették a Hezbollah állásainak pontos bemérésében, melyek ezután a támadások célpontjaivá váltak. Libanoni biztonsági források szerint a fővárosban őrizetbe vettek újabb 15 embert, akik elismerték, hogy Izraelnek kémkedtek. A konfliktus kirobbanása óta így majdnem 70-re emelkedett azoknak a száma, akiket a libanoni hatóságok kémkedés vádjával tartanak fogva, egyes vélemények szerint továbbiakra lehet számítani.

Az izraeli hadsereg dél-libanoni megbízottainak tevékenysége 2000-ben, a hadsereg libanoni kivonulása után összeomlott, közülük többen börtönbe kerültek. A vád szerint a megbízottak ellenséges országnak dolgoztak. A Reuters forrásai szerint szabadulásuk után többen újra felvették a kapcsolatot Izraellel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?