Budapesti útja előtt zárták be az iráni filozófust

2006.06.13. 15:21
Kanada és Irán kapcsolatát megmérgezte, hogy a kettős állampolgár Ramin Dzsahánbeglut az irániak kémkedés miatt börtönbe vetették, és még ügyvédet sem engednek be hozzá. És hogy kerül a képbe Magyarország?

Nem kaphat ügyvédet a kihallgatások alatt Ramin Dzsahánbeglu iráni filozófus. Az iráni hatóságok kémkedéssel vádolják a férfit.

A filozófust április 27-én tartóztatták le a teheráni repülőtéren, éppen akkor, amikor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) meghívására Budapestre utazott volna. Az MTA közleményben adott hangot aggodalmának és tiltakozásának a filozófus szabadságának korlátozása miatt.

A filozófust letartóztatása óta Teherán hírhedt, Evin nevű börtönében tartják fogva, ott, ahol a legtöbb politikai máskéntgondolkodót. A filozófus az iráni hatóságok közlése szerint biztonsági okokból nem kaphat ügyvédet. "A vizsgálat jelenlegi szakaszában (Dzsahánbeglu) nem léphet kapcsolatba ügyvéddel" - közölte Dzsamal Kerím-Rad iráni igazságügy-miniszter az Evin börtönben tartott sajtótájékoztatón.

Dzsahánbeglu iráni-kanadai kettős állampolgár, a kanadai hatóságok már korábban felszólították Iránt, hogy engedjék szabadon a filozófust, vagy emeljenek vádat ellene. Az ügy megterhelte a kanadai és az iráni kormány amúgy sem feszültségektől mentes viszonyát. Dzsahánbeglu, aki a párizsi Sorbonne egyetemen szerzett filozófiai doktorátust, a demokrácia és az erőszakmentesség témakörében írt több kötetet.  • Bérelnék
  • Bankszámla