Jusztina
10 °C
27 °C

Venezuelai kémek az amerikai nagykövetségen

2006.01.31. 17:39
Hugo Chavez szerint az amerikai nagykövetség dolgozói kémkednek, így a helyi ügynökök beépültek soraikba. A vád azonban inkább válasznak tűnik a közelmúltban kirobbant kémbotrányra, akkor helyi tengerésztisztek szivárogtattak a Pentagonnak.

Venezuela elnöke, Hugo Chavez kémkedéssel vádolja az Egyesült Államok nagykövetségének dolgozóit, írja a BBC. Azt állítja, hogy venezuelai ügynökök beépültek az állítólagos kémek körébe. „Nagykövet, beépültünk a soraitokba, ne nagyon mozgolódj, figyelünk” – közölte Chavez elnök.

A vádat azok után kezdte hangoztatni, hogy néhány venezuelai tengerésztiszt lebukott, mikor az amerikai nagykövetségen keresztül továbbított információt a Pentagonnak.

Venezuela és az Egyesült Államok kapcsolata feszült volt már korábban is, Amerika ugyanis ellenezte a baloldali kormány megalakulását, szerintük Chavez elnöksége nem támogatja Venezuela demokratikus működését. Chavez többször meg is vádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy uralma megdöntésére irányuló kísérleteket támogat. Az állítást Washington cáfolta.

Chavez legutóbb egy új vállalat indításakor szólította fel William Brownfield nagykövetet, hogy „hagyja abba a kémkedést”. Az új vállalatot azért hozták létre, hogy koordinálja az állam növekvő ipari tevékenységét. „Az Egyesült Államok nagykövetségének katonai alkalmazottai kémkedésbe keveredtek, de mi beszivárogtunk közéjük” – tette hozzá Chavez.

Őrizetben a tisztek

Az amerikai követség munkatársai közölték, hogy a kémkedő venezuelai tengerésztisztek ügyében senki sem kereste meg őket, így nem is adtak ki részleteket semmiről. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kijelentette, hogy az eset Venezuela belügye.

Venezuela elnökhelyettese Jose Vicente Rangel elmondta, hogy a kémkedésben érintett tisztek egy részét őrizetbe vették, a többiek pedig elhagyták az országot. Arra viszont nem tért ki, hogy hány ember volt érintett a kémügyben, és milyen információt kellett továbbítaniuk.