Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Krisztus-gyilkos kisebbségnek nevezte a zsidókat Chavez

2006.01.09. 16:32
A venezuelai államfő antiszemita nézeteit hangoztatta karácsonyi beszédében, számolt be a Libération. A Simon Wiesenthal Központ bocsánatkérésre szólította fel. Chávez a közeljövőben elsőként fogadja a holokauszttagadó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt.

Hugo Chávez venezuelai államfő karácsonykor elhangzott beszédének antiszemita kitételeit idézte hétfőn a Libération című francia napilap. A párizsi baloldali újság beszámolója szerint az argentínai Simon Wiesenthal Központ hívta fel a világ figyelmét a népszerű latin-amerikai diktátor karácsonyi beszédére. Az abban elhangzott antiszemita kitételek ellen eleinte csak a Venezuela lakosságának alig 0,1 százalékát képviselő helyi zsidóság tiltakozott.

A mirandai hajléktalanok befogadó központjában tett látogatásakor 2005. december 24-én a "forradalmár és szocialista Krisztusról" beszélve Chávez azt mondta: "egy kisebbség, azok leszármazottai, akik keresztre feszítették Krisztust, megkaparintotta a világ gazdagságát". A Jézust meggyilkoló és a meggazdagodott zsidókról szóló, "az antiszemitizmus két alapvető érvelését" tartalmazó beszéd ellen - amelynek teljes szövege vasárnap került fel a venezuelai kommunikációs és tájékoztatási minisztérium honlapjára - a Simon Wiesenthal Központ közleményben tiltakozott, és nyilvános bocsánatkérésére szólította fel Chávezt.

A Libération emlékeztet, hogy 2005. november 29-én 25 rendőr tartott házkutatást a caracasi Hebraisztikai Központ helységeiben. Az akció kapcsolatban állt a venezuelai államfő elleni 2002-es sikertelen államcsíny hátterének felderítésével megbízott államügyész meggyilkolásával. A venezuelai állami médiumok többször állították, hogy a merénylet mögött az izraeli hírszerzés, a Moszad áll, írja a Libération.

A francia újság arra is felhívja a figyelmet, hogy a kilencvenes években Hugo Chávez egyik legfőbb tanácsadója és ideológiai ihletője Noberto Ceresole argentin szociológus volt, aki 2003-ban bekövetkezett halála előtt azt írta: "Természetesen nem vagyok sem antiszemita, sem náci. Csak azt a revizionizmust képviselem, amely be akarja bizonyítani, hogy a zsidók deportálásáról és haláláról megfogalmazottak jelentős része egyfajta mítoszként van beállítva".

A Libération értesülése szerint Chávez lesz az első államfő, aki 2006 elején fogadja Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt. Utóbbi tavaly olyan kijelentéseket tett, hogy Izrael "rákos daganat", amelyet "le kell törölni a térképről".