Békeallűr fenyegetéssel, vitával

2002.04.22. 20:02
Simon Tibor továbbra is élet-halál között, a média ráhasalt az ügyre, a nyomozás titkos, a zsaruk gőzerővel, az ultra vérszomjas. Nagy a gáz, hiába a békeallűr.
- Megmondom én neked: itt volt a keménymag, távolról figyelték mi készül. Amikor látták a bagázst, a vagonnyi zsarut, a kordont, meg az újságírókat, elpucoltak - mondja az egyik szervező. - De később visszajönnek, és helyére teszik a dolgokat. Bosszút állnak Simiért.

Simon Tibor futballedző brutális megverésének helyszínén, a Mammautban lévő Café Allure előtt szurkolók és barátok gyertyákat és virágot helyeztek el, tiltakozásul a biztonsági őrök agresszivitása miatt.

Simon Tibor, a Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzője - akit vasárnap éjjel a Mammutban található szórakozóhelyen vertek meg - jelenleg is súlyos, életveszélyes, eszméletlen állapotban van.

Mérsékeltek és ultrák

A szurkolók hétfőn tüntetés szervezésébe kezdtek a Simon Tibor edzőt ért atrocitás miatt. Már ekkor látszott: két csoport különböző módszerekkel képzeli el a demonstrációt. A mérsékeltek és a barátok békés demonstrációt akartak, a kemény mag viszont bosszút akart, kirakat-, és állkapocstöréssel.

A szurkolók kemény magja távol tartotta magát a megmozdulástól, de így is parázs légkör alakult ki a tüntetés szervezői, az újságírók, illetve a Mamut marketing igazgatója, Galambos Róbert között.

Küldd ki a főnökeidet!

- Tudjuk bazdmeg, hogy te egy báb vagy: neked ezt kell mondanod, de itt egy ember életéről van szó. Küldd ki a főnökeidet! - mondja fennhangon az egyik szervező.

Előzőleg Galambos átadta az újságíróknak a Café Allure közleményét, amelyet a televízióknak is lenyilatkozott az igazgató. Ez váltotta ki a népharagot. A közleményben az áll, hogy az üzlet dolgozói sajnálják a történteket, és egy emberként kívánják Simon felépülését. Az Allure közleményében az áll - ellentétben a szemtanuk véleményével -, hogy az edzőt nem bántotta senki a kávéházban. A szóváltás ugyan ott alakult ki, de a verekedés az utcán történt, és Simon nem a biztonságiakkal került összetűzésbe, hanem más vendégekkel. A gyertyagyújtás közben jön a hír: két embert, a Készenléti Rendőrség törzsőrmesterét és a Caffe Allure egyik biztonsági emberét vették őrizetbe.

Galambos azt magyarázza, hogy cége elhatárolódik a történtektől, és nem érzi felelősnek magát az ügyben. - Nem láttuk mindent, nem voltunk ott, nem tudjuk a részleteket. Itt sok szerelem köttetik, látjuk, de az aktuson már nem veszünk rész.

Itt borul ki a bili. - Ember, miről beszélsz? Ne keverjük össze a szerelmet a halállal - szól be az egyik újságíró.

Majd rájöttök...

- Nem fél bent senki? - dupláz egy szurkoló. - Utcai verekedéstől például. Lesz aki eljön ide, ha kinyit ez a kóceráj, és nem fogja nézni, hogy ki mit dolgozik itt. Én nem lennék egyik dolgozó helyében sem.

- Nem hiszem, hogy bárkinek is félnie kellene - válaszol az igazgató. - A verekedés az utcán volt, sajnáljuk, de nem tehetünk róla. Ha a rendőrség elviszi a kordonokat, este kinyit a bolt.

- Úgy, itt még este táncolni akartok. Majd rájöttök, ha lejönnek azok, akik nem csak pofáznak, de cselekednek is.

A hallgatóság akkor is felzúdul mikor kiderül, az Allur vezetője még vasárnap kirúgta a biztonsági céget. - Melyik cég volt ez? Ha nem a köcsög kidobók voltak, akkor miért rúgtátok ki őket? - jönnek a kérdések.

Hiába a békeallűr

- Mert rossz hírbe hozták az Alluret, és mert a konfliktushelyzetet a biztonságiaknak az üzleten belül, békés eszközökkel kellett volna megoldaniuk. A cég nevét nem fogom megmondani, mert nincs itt a képviselőjük. Mi magunk is szeretnénk, ha minél hamarabb lezárulna az ügy, a Mammut átadta az utcai kamerák által rögzített filmeket a rendőrségnek. Értsétek meg.

Nem értik. Lassan oszladoznak a résztvevők. Nincs még vége. Ezt a szurkolók tudják, a biztonsági cég, illetve az Allure vezető pedig sejtik: Simon továbbra is élet-halál között, a média ráhasalt az ügyre, a nyomozás titkos, a zsaruk gőzerővel, az ultra vérszomjas. Nagy a gáz, hiába a békeallűr.

Galéria - Békeallűr fenyegetéssel