Hatástalanították a Margit hídi bombát

2008.08.09. 17:23
Orosz rombolóbombát találtak a Margit híd közelében szombat délután. Még nem tudni, mikor kezdik a hatástalanítását. A rendőrség a környéket lezárta – még ez sem kezdődött el –, de a közelben lévő házakat nem ürítették ki. A bombát az esti órákban hatástalanították, a zárlatok feloldását megkezdték.

Orosz rombolóbombát találtak a Margit híd közelében, emiatt kiürítést rendeltek el a környéken – közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese szombat délután. Gyüre Orsolya tájékoztatása szerint egy FAB 100-as típusú, 100-110 kilogramm súlyú, 70-80 centiméteres rombolóbombát találtak a fővárosban. Az MTI-nek később úgy fogalmazott: a tűzszerészek perceken belül munkához látnak. Hét óra után nem sokkal közölte a HM illetékese, hogy hatástalanították a bomba gyújtószerkezetét.

A honvédelmi tárca az MTI-vel azt közölte, hogy a bombát a budai alsó rakparton, a Margit hídtól nem messze találták meg. Ezzel szemben a BRFK sajtóügyeletén az Index kérdésére azt mondták, hogy a munkavégzés közben megtalált bomba a folyó medrében van, a budai part közelében.

A rendőrség illetékese szerint várhatóan lezárják a Bem rakpartot a Margit híd és a Bem tér közötti részen. Ugyancsak lezárják az Árpád fejedelem útjának a híd felé eső részét az Üstökös utcától, valamint az alsó rakpartot. Teljesen lezárják a Margit hidat is.

A lezárások miatt változik több BKV-járat menetrendje, útvonala. A szentendrei HÉV nem áll meg a hídnál. A 4-es és 6-os villamosok a budai oldalon a Moszkva tértől a hídfőig közlekednek. A pesti oldalon az Oktogonig rendben járnak a villamosok, innen a Jászai Mari térig úgynevezett ingajáratok közlekednek: egy pályán csak egy villamos, mindkét irányba.

Az Árpád fejedelem útjának lezárása miatt a 86-os busz kihagyja a Batthyány tér és az Üstökös utca közötti megállókat, az Újbudáról érkező járat a Batthyány téren, az Óbudáról érkező az Üstökös utcánál fordul vissza. A 26-os busz az Árpád híd és a Margitszigeten lévő Jubileumi park között közlekedik. A 91-es és 191-es buszok csak Budán járnak.

A környéken lévő házakat várhatóan nem ürítik ki, a lakókat csak arra fogják kérni, hogy a lakások Duna felőli részéből menjenek át a nyugati oldalra. Ezt a biztonsági intézkedést is csak az esetleges repeszveszély miatt kell meghozni, mondta a rendőrségi illetékes, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, mikor kezdődik a terület lezárása, majd a bomba hatástalanítása.

Budapesten az elmúlt hetekben több második világháborús bombát is találtak. Július végén több ezer embert telepített ki a IX. kerületben egy olyan német bombatest miatt, amelyről később derült ki, hogy azt már a második világháború után hatástalanították, majd átalakították ipari célokra. Két héttel korábban Zugló és Angyalföld határán találtak egy féltonnás amerikai bombát, amely miatt egy egykilométeres körön belül mindenkit kiköltöztettek. Május közepén a Lágymányosi híd közelében találtak öt napon belül két óriásbombát is.