Tizenhárom évre ítélték a volt szegedi börtönőrt

2008.09.30. 12:11
Bár az elmeszakértők szerint F. Roland személyiségzavarban szenved, ez csak enyhe mértékben korlátozta felfogókészségét, állapította meg a bíróság a barátnőjével brutális kegyetlenséggel végző volt börtönőr perében. A férfit 13 év börtönre ítélték, de a vádlott és védője fellebbezett.

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte barátnője megöléséért a volt szegedi börtönőrt kedden első fokon a Csongrád Megyei Bíróság. A bíróság emberölés büntettében mondta ki bűnösnek a 28 éves férfit, aki a minősítés szerint különös kegyetlenséggel követte el a bűncselekményt.

F. Roland, aki 2003-tól dolgozott az büntetés-végrehajtásnál, 2007. augusztus 6-án, egy hónappal szakításuk után gyilkolta meg volt barátnőjét.

F. és a lány 2002-ben ismerkedtek meg, 2004-től 2007. júliusáig együttéltek. A gyilkosság napján F. meglátogatta a lányt, aki vacsorát készített neki. Evés közben beszélgettek, F. meggyanúsította volt barátnőjét, hogy kapcsolatot létesített a szomszéd lépcsőházban lakó közös barátjukkal. Ezt mindketten tagadták.

A vacsora után F. a konyhában magához vett egy 16 centiméteres pengéjű konyhakést, egy pólóval letakarta, s azt követően, hogy a lány távozásra kérte, harmincnégyszer megszúrta és megvágta őt. A sérülések érintették a szívet, a tüdőt, a nyakat, azok közül tizenhárom önmagában is halálos lett volna.

A vádlottat augusztus 11-én éjszaka fogták el Csongrádon, egy ifjúsági szálláson. A férfi a menekülés során többször öngyilkosságot kísérelt meg. A férfi a márciusban kezdődött per során bűnösnek vallotta magát. Mint mondta, megbánta tettét, amelynek elkövetésére azonban nem emlékszik.

A férfi az elmeorvosi szakértők szerint személyiségzavarban szenved, a bűncselekmény idején enyhe fokban volt korlátozott. A vádlott és védője fellebbezett az ítélet ellen.