Újabb klónbébi született Japánban?

2003.01.24. 08:10
Két éves korában meghalt fiútestvérének befagyasztott sejtjeiből klónozták az újabb klónbébit - jelentette be Brigitte Boisselier, a Clonaid vezetője. A cég az előző két esethez hasonlóan most sem szolgált bizonyítékokkal, a gyermek állítólag Japánban született.
Újabb klónbébi világra jöttét jelentette be csütörtök este a Clonaid cég. Az újszülöttet két évesen meghalt fivérének befagyasztott sejtjéből klónozták - jelentette be a cég vezetője, Brigitte Boisselier. Boisselier bejelentése szerint a szülők negyvenes éveikben járó japánok, s egy béranya hozta világra szerdán a babát valahol Japán területén.

Bizonyíték most sincs

A Clonaid vezetője ezúttal sem szolgáltatott bizonyítékokat állítására, és azt sem jelölte meg pontosabban, hol született meg az állítólag klónozott kisfiú. A Las Vegas-i központtal működő cég már harmadszor tett ilyen bejelentést, de egyszer sem nevezte meg a szülőket, és nem jelölte meg a születés helyét sem.

Tartanak a bírósági eljárástól

Genetikai bizonyítékot sem szolgáltatott annak alátámasztására, hogy a szóban forgó gyermekeket klónozták. Az első klónbaba megszületésének bejelentésekor, karácsony másnapján Boisselier megígérte, hogy lehetővé teszik egy független szakértői csapatnak a bizonyításhoz szükséges vizsgálatok elvégzését a klónozott újszülöttön és a biológiai anyán. Később azonban visszavonta ezt az ígéretét, mert egy miami ügyvéd bírósághoz fordult, kérve, hogy vonják meg a gondviselői jogokat az "Évaként" emlegetett kislány szüleitől - jelentette a dpa.

A Clonaid a kilencvenes évek végén jött létre. Alapítója az emberi nem keletkezését földön kívüli civilizáció földi közreműködésének tulajdonító raeliánus szekta. A francia exújságíró, Claude Vorilhon által vezetett szekta központja Kanadában, Montreal közelében található.