Pedofilnak hitték a Népszava fotósát

2006.07.31. 07:32
Bilincsbe verve vitték el a Zamárdi strandról Kertész Gábort, a Népszava fotósát még szombaton, írta a Népszava. A fotós a nyári hőséget illusztrálandó készített fényképeket, néhány szülő félreértette a helyzetet és rendőrt hívott, mondván meztelen gyermekeiket fotózzák. A fényképész csak a rendőrségen tisztázhatta magát.

Újabb fotóst ért rendőri atrocitás: Kertész Gábort, a Népszava fotóriporterét a Zamárdi strandról állították elő, írja az érintett napilap. A fényképész az újság balatoni riportjához készített illusztrációkat, majd a munka végeztével maga is lepihent a strandon. A Népszava beszámolója szerint ekkor lépett Kertészhez két rendőr, és anélkül, hogy tisztázhatta volna magát, bilincsbe verve elvezették.

Nem tisztázhatta magát

Később kiderült, hogy két szülő hívott rendőröket, mert nehezményezték, hogy a fotós fényképezi a meztelenül strandoló gyerekeiket, amiért pedofilnak nézték. A Népszava cikke szerint Kertésznek nem volt esélye arra, hogy a helyszínen tisztázza magát, hiszen amikor felkelt matracáról megbilincselték, így nem mutathatta meg a fényképeket, amelyekből kiderülhetett volna a tévedés.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Népszavának úgy nyilatkozott: két lengyel és két német édesanya (mindketten magyar származásúak) jelentették a járőröknek, hogy valaki fényképezi a meztelenül fürdő gyermekeiket, és felszólításuk ellenére sem hagyja abba. A szóvivő szerint a rendőrök felszólították a fotóst, hogy igazolja magát, aki ezt nem tette meg és "passzív ellenállást mutatott"; ezért kellett megbilincselni.

A Népszava felejelent

A rendőrség tájékoztatása szerint csak "elszámoltatás" történt, mivel a gyanúsításhoz megalapozott gyanúra lett volna szükség. "Mivel bizonyítást nyert, hogy a balatoni felvételek egyike sem pornográf jellegű, ezért a fotóst elengedték, kapott egy igazolást, panasszal nem élt" - mondta a Népszavának a szóvivő. A Somogy megyei rendőrség szóvivője hétfőn délelőtt az MTI érdeklődésére elmondta: a megyei főkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el az eset kivizsgálására. "Ennek eredményéről a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatjuk a közvéleményt" - tette hozzá Bíró Gábor.

A lap az eset miatt a MÚOSZ-hoz fordult, valamint az illetékes ombudsmant is tájékoztatták, és feljelentést is tettek. Néhány hónapja a Magyar Nemzet fotósát érte inzultus. Az Újpest-Fehérvár mérkőzése után a rendőrök megüttötték Éberling Andrást, aki a rendőrök és a feldühödött szurkolók összecsapását igyekezett dokumentálni. A segítségére siető fotóst is inzultálták a rendőrök. Bár az ügyben feljelentést tettek, egyelőre még gyanúsítottja sincs a nyomozásnak.