Betiltják a hallucinogén gombát Hollandiában

2008.11.13. 09:50
A pszilocibingombát szárított formában már korábban betiltotta a holland állam, de december 1-től már termelni is tilos. A termelők szerint a gomba az elmúlt 15 évben nem okozott gondot, néhány incidens miatt még nem kéne betiltani.

December 1-től tilos lesz Hollandiában friss hallucinogén (pszilocibint tartalmazó) gombákat árusítani és termelésüket sem engedélyezik - jelentette be a holland egészségügyi minisztérium. Ezzel megszűnik az országban mindenféle kábítószerként használt gomba forgalmazása, mivel a szárított gombákét már korábban betiltották. A rendelet tervét már több mint egy éve bejelentette a holland nagykoalíciós kormány.

Az egészségügyi tárca nemcsak arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen fogyasztják ezeket a gombákat, hanem arra is, hogy a friss hallucinogén gombák "kiszámíthatatlan, veszélyekkel teli magatartást válthat ki" azokból, akik élnek velük. A hágai kabinet végül nem fogadta el a gombatermelők véleményét, akik figyelmeztettek: a tilalom a feketepiacnak kedvez. A kereskedők pedig azzal érveltek, hogy a hallucinogén gombák hollandiai árusítása az elmúlt több mint 15 évben "nem okozott problémát" és ellenzik, hogy tilalmat vezessenek be "néhány incidens alapján".

A gombák valahol a tiltott kemény-, és a szabályozottan engedélyezett könnyűdrogok között voltak eddig a hatósági elbírálásban. Ugyan a hatóanyaguk, a pszilocibin 1971 óta nemzetközi tilalom alatt áll, és ez érvényes Hollandiában is, de a friss, még csak csírázó gombákat továbbra is lehetett vásárolni különböző gyógynövényekkel együtt. Az elmúlt időszakban több haláleset történt, amit a gomba kiszámíthatatlan hatásával hoztak összefüggésbe. Az egyik holland termesztő viszont attól fél, hogy a tiltás miatt felmennek az árak, a dílerek pedig szárított gombákat vagy LSD-t fognak árulni helyettük és a turistáknak senki sem fog használati utasítást adni.

2007. márciusában egy francia turistanő levetette magát Amszterdamban egy hídról, miután hallucinogén gombát evett. Mindazonáltal nem bizonyosodott be, hogy ez lett volna a közvetlen kiváltó oka cselekedetének. Más, elsősorban külföldi turistákkal történt baleseteket is felsorakoztattak a tilalmak hívei, de az esetek többségében a sérültek a gomba mellett alkoholt is fogyasztottak, annak ellenére, hogy a kettő együttes veszélyére a gombakereskedők rendszeresen felhívták a vásárlók figyelmét.