Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'A nikotin keménydrog'

2003.10.30. 12:11
A 15 éven felüli osztrák fiatalok csaknem háromnegyede szerzett már tapasztalatokat a nikotinnal. Karintiában október 27. és 29. között 120 szakember részvételével tartottak konferenciát arról, hogyan kerülhető el a fiatalkorúak dohányossá válása.
Christoph Lagemann, az osztrák függőségi prevenciós munkacsoport elnöke keményen fogalmazott: "Egy olyan anyagról van itt szó, amely szinte a heroinhoz mérhető függőséget okoz."

A szakértők idei tanácskozásának mottója "Középpontban a dohány" volt. A Keutschach városában megrendezett tanácskozáson a szakértők központi megelőzési alap létrehozását, nemzeti akcióterv kidolgozását és a cigarettaautomaták betiltását szorgalmazták.

Az automatához bárki hozzáfér

Christoph Lagemann egy sajtóbeszélgetésen a fiatalkorúak körében végzett megelőző munka fontosságát hangsúlyozta. "A felnőttek közül szinte nem is kerül ki új dohányos, a szenvedély alapjai még fiatalkorúként teremtik meg."

Karintia tartomány egészségügyi biztosa, Peter Ambrozy arra utalt, hogy a megelőzés a nemzetgazdaság szempontjából jelentős haszonnal jár. Meglátása szerint a cigaretta automatáknak el kell tűnniük. Teljesen felesleges ugyanis tiltani a 16 évesek dohánytermékkel való kiszolgálását, amíg a cigaretta az automatákból bármikor és bárhol megszerezhető.

Kevesebb jut a megelőzésre

Karintia egy hónappal ezelőtt "ifjúságvédelmi offenzívát" indított, amelybe bevonták a trafikokat is. A gazdasági kamarával együttműködve levelet írtak minden üzlet tulajdonosának. A megelőző kampány hatékonyságát novembertől fiatalkorúak segítségével végzett tesztvásárlásokkal ellenőrzik, írta az APA.

Christoph Lagemann azt is fájlalta, hogy a munkacsoport központi támogatását 22 ezer euróról 15 ezerre csökkentették. Ez rövidlátó lépés volt, jelentette ki Peter Ambrozy, hiszen ennél sokkal többet kellene a megelőzésre fordítani.

A tanácskozáson a szakmai előadásokon kívül munkaszekciók alakultak, amelyeken speciálisan a fiatalkorúak védelmére állítottak össze megelőzési programokat.