Béla
4 °C
15 °C

'A nikotin keménydrog'

2003.10.30. 12:11
A 15 éven felüli osztrák fiatalok csaknem háromnegyede szerzett már tapasztalatokat a nikotinnal. Karintiában október 27. és 29. között 120 szakember részvételével tartottak konferenciát arról, hogyan kerülhető el a fiatalkorúak dohányossá válása.
Christoph Lagemann, az osztrák függőségi prevenciós munkacsoport elnöke keményen fogalmazott: "Egy olyan anyagról van itt szó, amely szinte a heroinhoz mérhető függőséget okoz."

A szakértők idei tanácskozásának mottója "Középpontban a dohány" volt. A Keutschach városában megrendezett tanácskozáson a szakértők központi megelőzési alap létrehozását, nemzeti akcióterv kidolgozását és a cigarettaautomaták betiltását szorgalmazták.

Az automatához bárki hozzáfér

Christoph Lagemann egy sajtóbeszélgetésen a fiatalkorúak körében végzett megelőző munka fontosságát hangsúlyozta. "A felnőttek közül szinte nem is kerül ki új dohányos, a szenvedély alapjai még fiatalkorúként teremtik meg."

Karintia tartomány egészségügyi biztosa, Peter Ambrozy arra utalt, hogy a megelőzés a nemzetgazdaság szempontjából jelentős haszonnal jár. Meglátása szerint a cigaretta automatáknak el kell tűnniük. Teljesen felesleges ugyanis tiltani a 16 évesek dohánytermékkel való kiszolgálását, amíg a cigaretta az automatákból bármikor és bárhol megszerezhető.

Kevesebb jut a megelőzésre

Karintia egy hónappal ezelőtt "ifjúságvédelmi offenzívát" indított, amelybe bevonták a trafikokat is. A gazdasági kamarával együttműködve levelet írtak minden üzlet tulajdonosának. A megelőző kampány hatékonyságát novembertől fiatalkorúak segítségével végzett tesztvásárlásokkal ellenőrzik, írta az APA.

Christoph Lagemann azt is fájlalta, hogy a munkacsoport központi támogatását 22 ezer euróról 15 ezerre csökkentették. Ez rövidlátó lépés volt, jelentette ki Peter Ambrozy, hiszen ennél sokkal többet kellene a megelőzésre fordítani.

A tanácskozáson a szakmai előadásokon kívül munkaszekciók alakultak, amelyeken speciálisan a fiatalkorúak védelmére állítottak össze megelőzési programokat.