Roham volt a hétvégén a varázsgombákért

2008.12.01. 18:57
Turisták ezrei rohamozták meg a hollandiai úgynevezett smartshopokat, ahol hallucinogén gombákat árultak, egészen hétfő hajnalig.

Minden eddigi eladási rekordot megdöntöttek a hollandiai varázsgomba-árusok a hétvégén. A kormány hétfői hatállyal megtiltotta a hallucinogén hatóanyagú gombák árusítását. Az utolsó napokban ezért nagy végkiárusítást tartottak a varázsgombákkal foglalkozó szakboltok, az úgynevezett smartshopok. Volt aki kilószámra vette a gombát, egyes boltokban a szokásos forgalom kétszáz százalékos bővülését mérték.

A vásárlók nagy része külföldi volt, ahogy eddig is 90 százalékban turisták vásárolták az LSD-hez hasonló hatást kifejtő gombákat. A pszilobicint tartalmazó gombáktól az utóbbi években egyre több turista lett rosszul, ez vezetett a mostani tiltáshoz. 2006-ban már 128 alkalommal kellett mentőt hívni begombázott emberekhez, a többségük brit turista volt.

Különösen rosszat tett a gombák megítélésének, amikor tavaly egy francia lány varázsgomba fogyasztása után leugrott egy hídról és belehalt sérüléseibe.

Összesen 186 gombafajta került tiltó listára. A gombákat áruló boltosok ugyan bíróságon megtámadták a kormány döntését, de az ítélet nem nekik kedvezett. Most újabb perre készülnek, mert szerintük ésszerű korlátozásokkal elejét lehetne venni a gombás baleseteknek.

A gombákat hat nagy termelő tenyésztette Hollandiában, de az eddig működő 180 bolt több száz embernek adott munkát és 17,5 millió euró forgalmuk volt évente.

A hétvégén bespájzolt gombákat várhatóan kiszárítják az emberek, bár ez illegális. A szárított varázsgombák tartása és kereskedelme már régóta tilos Hollandiában is.