Csalássorozat a budapesti gyógyfürdőkben

2007.12.28. 12:25
A rendőrség indított nyomozást 15 fővárosi gyógyfürdőben miután kiderült, több százmillió forintot loptak el az alkalmazottak. Általában jegysétáltatással tudnak csalni, a nagy csoportokat nem egyesével engedik be a számlálóval is felszerelt kapun, így a jegyek kezeletlenül maradnak, ezeket pedig újra tudják értékesíteni.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt hamarosan pályázatot ír ki a fürdőkbe telepítendő beléptető rendszerre. Így akarják megállítani a cégen belüli több százmilliós lopássorozatot. A cég olyan vállalkozót szeretne találni, aki a beruházást a majdan megnövekvő bevételek ráeső részéből fedezné, megelőlegezve a rendszer telepítésének költségét.

Budapesten több olyan fürdő van, ahol a forgalmas napokon 1 millió forintot osztanak szét maguk között a szabályokat megsértő dolgozók. Somlyódy Csaba, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt felügyelő bizottságának elnöke elmondta, hogy a cég a közelmúltban belső vizsgálatokat indított a részvénytársaság tulajdonában lévő 15 fürdőben. Az ellenőrzések két fő részből álltak, egyrészt egy szakcéget bíztak meg azzal, hogy nyílt és fedett eszközökkel - kamerákkal, hangfelvevőkkel, próbavásárlásokkal - derítsenek fényt a lopásokra. Másrészt belső embereket is megbíztak bizonyos ellenőrzési, felügyeleti munkákkal.

A bizottság elnöke elmondta, hogy a novemberben kinevezett fürdőigazgatóknak egy évük van arra, hogy a pályázatukban önként vállalt 10-25 százalékos látogatószám-növekedést elérjék. Az igazgatók mindegyike egy év próbaidőn van, ez alatt kell bizonyítaniuk. Somlyódy Csaba szerint több olyan budapesti fürdő is van, ahol egy-egy forgalmasabb napon egymillió forintot osztott szét a dolgozók 8-10 fős csoportja.

A felügyelő-bizottsági elnök hozzátette, hogy eddig négy fürdőből összesen négy embert bocsátottak el azért, mert bebizonyosodott bűnösségük. Sok helyen úgynevezett jegysétáltatást végeznek. Ennek lényege, hogy a nagy csoportokat nem egyesével engedik be a számlálóval is felszerelt kapun, hanem a mozgáskorlátozottak részére kialakított kapun, csoportosan engedik be őket. A kezeletlen jegyek pedig visszakerülnek a kasszába, ahol a beépített munkatárs újraértékesíti azokat.

A cég vezetői tisztában vannak vele, hogy sokan lopnak, csalnak a cégnél. A munkaügyi perektől tartva azonban úgy döntöttek, hogy a belső ellenőrök helyett a rendőrségre bízzák a nyomozást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a cég november végén tett feljelentést az ügyben. A nyomozás december elején elkezdődött, ismeretlen személy ellen csalás gyanúja miatt. A részeredményekről a sikeres nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem számolnak be.