Tizenkét drukker ellen indult eljárás

2004.10.01. 10:05
Összesen tizenkét futballhuligán ellen indult eljárás az előző esti FTC-Millwall futballmeccs miatt kialakult verekedések és randalírozás után. Egy angol férfit hátbaszúrtak, aki azóta túl van az életveszélyen, két Millwall-szurkoló ellen garázdaság miatt indult eljárás.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön előállította és garázdaság miatt eljárás alá vonta azt a két angol szurkolót, akit este könnyű sérülésekkel szállított el a mentőszolgálat - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben. A meccs közben, este tíz óra után az Üllői úti FTC-stadion előtt csehek és magyarok is összeverekedtek, két cseh és nyolc magyar állampolgárt állítottak elő, ellenük szintén garázdaság miatt indítottak eljárást.

Keresték a lehetőséget az összecsapásra

A mérkőzésre nagyobb csapat angol szurkoló kísérte el a Millwallt. A rendőri biztosítást a BRFK és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat munkatársai közösen látták el. A fokozott rendőri jelenlét ellenére - a mérkőzést megelőzően - a szurkoló táborok keresték a lehetőséget az összecsapásra, így több helyszínen is pillanatok alatt verekedés alakult ki.

Klikk a képre!
Először délután a Vörösmarty téren csaptak össze a futballhuligánok. A rendőrség becslései szerint körülbelül hatvan angol, illetve magyar szurkoló szólalkozott össze a téren, majd italos palackokkal kezdték dobálni egymást. A rendőrség tucatnyi autóval vonult a helyszínre, ahol könnygázzal és gumibottal szétválasztotta a drukkereket.

Nem sokkal háromnegyed nyolc előtt a Vörösmarty tér és Váci utca környékén ismét összeverekedtek a szurkolók. A mentőszolgálat munkatársai összesen négy angol szurkolót szállítottak kórházba. Egy férfit hátba szúrtak, őt a mentők életveszélyes sérüléssel szállították a Baleseti Intézetbe. Rajta kívül egy személyt súlyos és két főt könnyű sérülésekkel vittek el a mentők. A BRFK Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya eljárást indított a sérülések miatt. Később a kórházba szállított két könnyű sérültet ellátásuk után a rendőrségre előállították, ellenük garázdaság miatt indítottak eljárást.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosigazgatója, Szita János az MTI-nek pénteken elmondta, a hátbaszúrt férfi túl van az életveszélyen, de nem járult hozzá, hogy állapotáról részletes tájékoztatást adjanak.

A Reuters értesülései szerint két angol szurkolót késeltek meg a Ferencváros-Millwall UEFA Kupa-visszavágót megelőzően. A brit hírügynökség a budapesti brit nagykövetségre hivatkozva közölte a hírt, az értesülést az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet titkársága megerősítette az MTI érdeklődésére. Mivel maguk a sérültek nem járultak hozzá, a két drukker állapotáról nem adtak bővebb tájékoztatást, így nem tudni, mikor hagyhatják el a kórházat. A Reuters úgy tudja, mindkét szúrt sebbel kezelt férfi az intenzív osztályon fekszik, és túl vannak az életveszélyen.

Jegy nélkül

Az FTC-stadion előtt később a vendégszurkolói szektor bejáratánál jeggyel nem rendelkező angol szurkolók próbáltak bejutni a mérkőzésre, és az arra haladó FTC-szurkolókkal ismét verekedést kezdeményeztek, azonban a rendőrség a rendzavarást rövid időn belül feloszlatta. A rendőrségi közlemény szerint a Váci utcáról károkat jelentettek, a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnüldözési Alosztálya a kárfelmérést megkezdte.

A kilenc órakor kezdődött mérkőzés alatt a stadionban nem volt szükség rendőri intézkedésre. A mérkőzés befejezése után az angol szurkolókat a repülőtérre, illetve budapesti szálláshelyeikre kísérték a BRFK rendőrei, nagy erőkkel, megkülönböztető jelzéssel kísérve a brit szurkolókat szállító buszokat.