A britek szerint madárinfluenzás a magyar export-baromfihús

2007.02.11. 15:49
A vasárnapi brit lapok a vezető hírek között foglalkoztak a szigetországi madárinfluenza-fertőzések eredetével, a magyar exporthúst okolva a történtekért. A magyar illetékesek szerint nem Magyarország áll a fertőzés mögött.

A Times cikke szerint Nagy Britanniában botrány övezi a magyar exportbaromfi ügyét. Kelet-Angliában múlt héten tört ki madárinfluenza-járvány Európa legnagyobb baromfifeldolgozó társaságának suffolki telepén, ahol emiatt 159 ezer pulykát öltek le, miután a vírus emberre is veszélyes változatát mutatták ki elhullott állatokban.

Nem származhat Magyarországról

Az angliai madárinfluenza nem származhat a magyar export baromfihúsból, ezt egyértelműen bizonyítja az a jelentés, melyet kedden küld Magyarország az Európai Bizottságnak, mondta Dékány András, a földművelésügyi tárca szóvivője az MTI-nek vasárnap. A szóvivőt azzal kapcsolatban kereste meg a távirati iroda, hogy a vasárnapi angol sajtóban számos nyilatkozat jelent meg, amelyek szerint egyre valószínűbb, hogy egy kelet-angliai pulykafarmon fellelt madárinfluenza fertőzés Magyarországról származik. Dékány András kiemelte, hogy amint az a kedden elküldendő jelentésből is kiderül, Magyarországról nem volt - a fertőzést terjeszteni képes - élő állat vagy tenyésztojás-kivitel Angliába.

Az ügyben angliai tulajdonosa révén érintett SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. pénteken kijelentette: kizárja, hogy az általa exportált pulykahús-termékeken keresztül juthatott fertőzés a Bernard Matthews cég kelet-angliai pulykafarmjára, egyben hangsúlyozta, hogy minden termékük biztonságosan fogyasztható. Közleményük szerint a legszigorúbb hazai és EU-s élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szabványok szerint működnek, amelyek azonnal kimutatják a fertőzést.

Csak magyar pulyka?

A vállalat tájékoztatása szerint magyarországi farmokon nevelt pulykákat dolgoz fel, és sem feldolgozóüzemeiben, sem a beszállítók telepein nem jelentkezett a madárinfluenza gyanúja, és semmilyen üzleti kapcsolatban nem állnak a Csongrád megyei libafarmokkal, ahol januárban madárinfluenza fertőzést észleltek, és a cég egyetlen beszállítói farmja sem esik a csongrádi telepek köré vont megfigyelési zónába.

A sárvári pulykafeldolgozót 1993-ban vásárolta meg az angol Bernard Matthews cégcsoport, majd 1996-ban egy másik pulykafeldolgozó megvásárlása után a két cég összeolvadásával jött létre a SáGa Foods. A csaknem 2.100 főt foglalkoztató cég 2005-ben 34 milliárd forintos árbevételt ért el. A főtt hústermékek piacán a SáGa 9,5 százalékos részesedésével a magyar piacon vezető szerepet tölt be. Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes pénteken úgy nyilatkozott, hogy a magyarországi állategészségügyi hatóság nem találta eddig bizonyítottnak a közvetlen kapcsolatot a magyarországi és a kelet-angliai madárinfluenza-esetek között, de elmondta vizsgálják a SáGa telephelyét, hogy valóban csak saját állományból vágnak-e.