Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar madárinfluenza-vírus pusztíthat Angliában

2007.02.09. 07:47
Egyelőre nem egyértelmű, hogy van-e köze egymáshoz a januári magyarországi madárinfluenza-fertőzéseknek, és az Angliában pusztító vírusnak. Az érintett, magyarországi érdekeltséggel is bíró brit cég önként leállította a termékforgalmat brit és magyar telepei között.

Kapcsolatban lehet a brit szakminisztérium szerint a magyarországi baromfihús-importtal a Kelet-Angliában múlt héten kitört madárinfluenza-járvány, mivel az ezt okozó vírus jó eséllyel teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) helyettes főállatorvosának, Fred Landegnek a csütörtök esti hivatalos közleménye szerint az egyik lehetséges behurcolási mód a Magyarországról érkező baromfitermék-import. A vezető állategészségügyi szakértő később a BBC-nek már úgy fogalmazott: "a munkahipotézis az", hogy a brit farmra ilyen import útján érkezhetett a fertőzés. Hozzátette, a legfrissebb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus az angliai esetben baromfiról baromfira terjedt, és nem vadmadaraktól származott.


Fertőtlenítés egy angol farmon

Az angliai eseteket a legnagyobb európai baromfifeldolgozó társaság, a Bernard Matthews egyik pulykafarmján észlelték, a cég tulajdonában van Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó.

A fertőzött magyar telep közelében sem jártak

A DEFRA csütörtök esti, feltételes módban fogalmazó hivatalos londoni közleménye szerint a minisztérium, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) és az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) számos egyéb feltételezés mellett vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között. Ennek alapja a most beérkezett elsődleges tudományos vizsgálati eredmény, amely szerint a suffolki és a magyarországi megbetegedéseket okozó vírus jó eséllyel ugyanaz.

Fred Landeg helyettes főállatorvos közölte, az érintett brit cég önként vállalta, hogy átmenetileg leállítja a baromfitermék-szállítást nagy-britanniai és magyarországi üzemei között, amíg a vizsgálat le nem zárul. A Bernard Matthews ugyanakkor csütörtök este közleményben hangsúlyozta, Magyarországról nem importál élőszárnyast, és a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep közelében sem jártak. A vállalat sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A brit cég nem hisz az összefüggésben

A brit cég kereskedelmi igazgatója a BBC-nek azt mondta, nagyon meglepőnek tartaná, ha valóban az derülne ki, hogy Magyarország a fertőzés forrása. Hozzátette, a cég valóban hoz magyarországi telepéről húst Nagy-Britanniába, élőszárnyast azonban nem, és semmi jele nincs annak, hogy a Bernard Matthews magyarországi üzemeiben megjelent volna a madárinfluenza, sem annak, hogy Magyarországon pulykákat fertőzött volna meg a kór.

A DEFRA közölte, hogy nem állította le az olyan magyar baromfihús nagy-britanniai importját, amely nem a fertőzéstől érintett területről érkezik.

Hirschler András, a londoni magyar nagykövetség kereskedelmi szolgálatának vezetője csütörtök este elmondta, tavaly a január-novemberi időszakban összesen 9,6 millió font (3,7 milliárd forint) értékű friss, és 3,15 millió font (1,2 milliárd forint) értékű fagyasztott, darabolt, nem feldolgozott baromfihús érkezett Magyarországról Nagy-Britanniába.

További három ólban találtak vírust

David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter a témáról a londoni alsóházban e hét elején rendezett vitában - amikor arról kérdezték, hogy mit tesz a tárca az esetleges magyar kapcsolat felderítése érdekében - maga is kijelentette, a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. Hozzátette, a kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat.

A Bernard Matthews kelet-angliai telepén a hét elején mind a 159 ezer pulykát leölték és megsemmisítették, miután a 22 ipari ól egyikében - amelyben hétezer szárnyast neveltek - a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát mutatták ki elhullott állatokban. Csütörtök este a brit szakminisztérium bejelentette, hogy a telep további három óljában is kimutatták a vírust.