Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Magyar madárinfluenza-vírus pusztíthat Angliában

2007.02.09. 07:47
Egyelőre nem egyértelmű, hogy van-e köze egymáshoz a januári magyarországi madárinfluenza-fertőzéseknek, és az Angliában pusztító vírusnak. Az érintett, magyarországi érdekeltséggel is bíró brit cég önként leállította a termékforgalmat brit és magyar telepei között.

Kapcsolatban lehet a brit szakminisztérium szerint a magyarországi baromfihús-importtal a Kelet-Angliában múlt héten kitört madárinfluenza-járvány, mivel az ezt okozó vírus jó eséllyel teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) helyettes főállatorvosának, Fred Landegnek a csütörtök esti hivatalos közleménye szerint az egyik lehetséges behurcolási mód a Magyarországról érkező baromfitermék-import. A vezető állategészségügyi szakértő később a BBC-nek már úgy fogalmazott: "a munkahipotézis az", hogy a brit farmra ilyen import útján érkezhetett a fertőzés. Hozzátette, a legfrissebb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus az angliai esetben baromfiról baromfira terjedt, és nem vadmadaraktól származott.


Fertőtlenítés egy angol farmon

Az angliai eseteket a legnagyobb európai baromfifeldolgozó társaság, a Bernard Matthews egyik pulykafarmján észlelték, a cég tulajdonában van Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó.

A fertőzött magyar telep közelében sem jártak

A DEFRA csütörtök esti, feltételes módban fogalmazó hivatalos londoni közleménye szerint a minisztérium, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) és az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) számos egyéb feltételezés mellett vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között. Ennek alapja a most beérkezett elsődleges tudományos vizsgálati eredmény, amely szerint a suffolki és a magyarországi megbetegedéseket okozó vírus jó eséllyel ugyanaz.

Fred Landeg helyettes főállatorvos közölte, az érintett brit cég önként vállalta, hogy átmenetileg leállítja a baromfitermék-szállítást nagy-britanniai és magyarországi üzemei között, amíg a vizsgálat le nem zárul. A Bernard Matthews ugyanakkor csütörtök este közleményben hangsúlyozta, Magyarországról nem importál élőszárnyast, és a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep közelében sem jártak. A vállalat sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A brit cég nem hisz az összefüggésben

A brit cég kereskedelmi igazgatója a BBC-nek azt mondta, nagyon meglepőnek tartaná, ha valóban az derülne ki, hogy Magyarország a fertőzés forrása. Hozzátette, a cég valóban hoz magyarországi telepéről húst Nagy-Britanniába, élőszárnyast azonban nem, és semmi jele nincs annak, hogy a Bernard Matthews magyarországi üzemeiben megjelent volna a madárinfluenza, sem annak, hogy Magyarországon pulykákat fertőzött volna meg a kór.

A DEFRA közölte, hogy nem állította le az olyan magyar baromfihús nagy-britanniai importját, amely nem a fertőzéstől érintett területről érkezik.

Hirschler András, a londoni magyar nagykövetség kereskedelmi szolgálatának vezetője csütörtök este elmondta, tavaly a január-novemberi időszakban összesen 9,6 millió font (3,7 milliárd forint) értékű friss, és 3,15 millió font (1,2 milliárd forint) értékű fagyasztott, darabolt, nem feldolgozott baromfihús érkezett Magyarországról Nagy-Britanniába.

További három ólban találtak vírust

David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter a témáról a londoni alsóházban e hét elején rendezett vitában - amikor arról kérdezték, hogy mit tesz a tárca az esetleges magyar kapcsolat felderítése érdekében - maga is kijelentette, a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. Hozzátette, a kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat.

A Bernard Matthews kelet-angliai telepén a hét elején mind a 159 ezer pulykát leölték és megsemmisítették, miután a 22 ipari ól egyikében - amelyben hétezer szárnyast neveltek - a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát mutatták ki elhullott állatokban. Csütörtök este a brit szakminisztérium bejelentette, hogy a telep további három óljában is kimutatták a vírust.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!