Nehezen tudják kimenteni a kínai földrengés túlélőit

2008.05.13. 12:16
Heves esőzések sújtják a kínai Szecsuán tartományt a hétfőn pusztított, 7,9-es erősségű földrengés után. Az epicentrumhoz legközelebb fekvő településekre csak kedden jutottak el a mentőalakulatok, mert az utakat törmelék borította. A rossz időjárás miatt a levegőből sem tudják segíteni a károsultakat. Brit turistákat is keresnek.

Heves viharok, és alig járható utak akadályozzák a mentőalakulatok munkáját Kínában. Nehezen lehet csak eljutni azokra a területekre, melyeket a hétfői, Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés leginkább sújtott. Egy kormányilletékes közlése szerint a halottak száma már majdnem 12 ezer, a legfrissebb hivatalos adatok szerint 11 921. A Xinhua hírügynökség szerint ez a szám várhatóan tovább növekszik majd.

A nyilvánosságra hozott adatok az áldozatok számáról egyelőre csak becsléseken alapulnak, mivel számos helyre még nem értek oda a mentő egységek, illetve a romok alatt rekedtek számát is nehéz meghatározni. Mivel a földrengés hétfőn történt, sokan a munkahelyükön vagy az iskolában lelték halálukat.

Klikk!

A mentőalakulatoknak csak kedd reggel sikerült elérniük Vencsuan megyét, a földrengés epicentrumát, mert az odavezető utakat törmelék borította. Az utórengések Szecsuán fővárosát, Csengdut sújtották a legerősebben. Több településen még kedden is több épületből az utcára rohantak az emberek, mikor ismét rengéseket éreztek. Bár ezek az utórengések már kisebbek, a Richter-skála szerint 4-es és 6-os erősség között változnak.

A Pekingtől 1600 kilométerre lévő területek a károk miatt gyakorlatilag el vannak vágva a külvilágtól. A heves esőzések akadályozzák a mentőhelikoptereket is, nem tudják megközelíteni a katasztrófa sújtotta övezetet, az időjárás lehetetlenné teszi a leszállást, ezért visszahívták az ejtőernyősökből álló alakulatokat is, jelentette a Xinhua.

A rengések az utakon és épületeken túl hatalmas károkat okoztak a kommunikációs rendszerekben. Az állam 34 ezer embert csoportosított a térségbe, hogy segítsék a mentést, írja az AP. Keddre virradó éjszaka több tízezer ember aludt az utcákon, mert nem tudtak számukra menedéket biztosítani.

Egy 40 kocsiból álló vonatszerelvény 13 benzines tartály rakománnyal a hétfői rengéskor lángra lobbant, a tüzet azóta sem tudják eloltani. Beicsuánban 1000 diák lelte halálát, mikor az iskola egyik épülete rájuk omlott, Dudzsiandan városában egy iskola romjai 900 diákot temettek maguk alá.

Beicsuánban az épületek 80 százaléka omlott össze, ott a Xinhua szerint ott ötezren haltak meg. Szecsuánban számos kisebb települést és falut sújtott a katasztrófa. Mivel ezek egy része hegyvidéken található, így rendkívül nehéz a mentési munkálatok elvégzése. A kormány 16 ezer embert rendelt a térségbe.

Keresnek még 15 brit turistát, akik a földrengés sújtotta övezetben őshonos óriáspandákat indultak megtekinteni a Volong természetvédelmi területre. A parkban 100 óriáspanda él, a Xinhua szerint egy másik tenyésztő központban 60 példány él, ezek biztonságban vannak. Összesen majdnem 2000 turistát nem találtak meg még a földrengés óta.

Klikk!

Az AP szerint a kormánynak hatékonyan kell fellépnie az áldozatok segítésében és a károk enyhítésében, hiszen a kommunista kormány a rend fenntartására, a gazdasági növekedésre és a vészhelyzetek gyors megoldására építi hatalmát. A tibeti helyzet miatti nyomás kezelésében eddig a kínai kormány nem jeleskedett. A nemzetközi közvélemény és a kínai lakosság is folyamatosan követi az ügy fejleményeit, emellett az országban a vártnál nagyobb az infláció is, miközben a hajrájához közeledik a pekingi olimpiára való felkészülés.

A kínai kormány közölte, hogy bárhonnan szívesen fogad segítséget a károsultaknak. George Bush azt mondta: különösen megrendítő, hány gyermek és diák vesztette életét a katasztrófában.