A britek kisokosban szabályoznák a köpködést

2008.02.04. 19:06
A brit kisközösségi és önkormányzati miniszter kisokost akar megjelentetni, hogy a bevándorlók is betartsák a Nagy-Britanniában uralkodó játékszabályokat. Így például, hogy ne hallgassanak hangosan zenét, váltsanak ki horgászengedélyt, és tegyék ki időben a szemetet.

A bevándorlókat fel kell világosítani, hogy az utcán tilos köpködni és bömböltetni a zenét, de nem ajánlatos engedély nélkül bárkit is megérinteni, vélekedik Hazel Blears, a brit kisközösségi és önkormányzati miniszter, aki szerint célszerű egy kisokos megjelentetése.

A kormányzati elképzelések szerint a kiadvány, amely a szigetország szokásairól tájékoztatná a bevándorlókat, beleértve a sorban állás illemtanát, segítené az új lakosok beilleszkedését, olvasható a BBC News hírei között.

Hazel Blears szerint Nagy-Britannia büszke arra a hagyományára, hogy szívélyes fogadtatásban részesíti azokat, akik kemény munkával akarnak boldogulni a szigetországban. Ugyanakkor az is helyénvaló, ha a bevándorlóktól elvárják a játékszabályok betartását, azt, hogy ne tegyenek semmi olyat, ami sértené a helyi közösségeket, vagy ami miatt összeütközésbe kerülhetnének a törvénnyel.

A tervek szerint az információs kiadvány megismertetné a bevándorlókkal, hogy "hogyan járulhatnak hozzá a brit gazdaság felvirágoztatásához", és kerülhetik el, hogy a helyi közösségben feszültségeket keltsenek.

A brosúrák a közös értékek népszerűsítését is felvállalják, olyanokét például, mint a törvénytisztelet. A bevándorlóknak adandó tanácsok között szerepel, hogy kerüljék az ittas vezetést, ne szemeteljenek, s hogy a megfelelő napon tegyék ki a szemetet.

A bevándorlóknak ajánlatos odafigyelni arra is, hogy rendszeresen jár-e gyermekük az iskolába, nem árt beszerezni a horgászengedélyt, mielőtt pecázni indulnak. Megszívlelendő, hogy engedély nélkül senkit sem szabad megérinteni, tilos a köpködés az utcán, és nem ajánlatos hangosan bömböltetni a zenét sem.