Követési távolság be nem tartása miatt büntetnek az osztrákok

2008.10.14. 09:51

A követési távolság be nem tartása miatt büntetnek az osztrák autópályákon, írja a Kisalföld.

A lap olvasói be is mutatták a büntetéscédulákat, amiket a rendszám alapján postáztak ki az eisenstadti (kismartoni) tartományi hivatalból.

A dokumentum szerint az autós az előtte haladó hirtelen fékezése esetén nem tudott volna biztonságosan megállni.

Az egyik szelvényen az áll, hogy 118 kilométer per órás sebességnél a 13 méteres helyett 35,4 méteres követési távolságot kellett volna tartani, ezért 45 euró (körülbelül 11.250 forint) bírságot kell fizetni. A büntetés 23 óra elzárásra változtatható.

A követési távolság nem megfelelő megválasztása miatt kiszabható legmagasabb bírság 726 euró (körülbelül 181.500 forint), de ilyen mértékű bírságolásra még nem került sor, mondta el a Kisalföldnek Kurt Pinter, a kismartoni tartományi hivatal munkatársa. Az eddig megállapított legmagasabb összeg 100 euró volt.

Korábban az váltotta ki a határ mentén élő, Ausztriában munkát vállalók dühét, hogy osztrák rendőrök útlevél hiánya miatt büntettek olyan magyar állampolgárokat, akiknél egyébként új típusú személyi igazolvány volt.

A magyar KRESZ-ben méterben megállapított követési távolság nincs, az útviszonyoknak, a vezetői gyakorlatnak figyelembe vételével mindenkinek saját magának kell meghatároznia. Lakott területen kívül a jármű vezetőjének olyan követési távolságot kell tartani, ahová egy előzést végrehajtó gépkocsi biztonságosan besorolhat.