Kóláznak és mobilt lopnak az indiai majmok

2007.11.19. 10:41
Kilopják a hűtőből a kólát a majmok a kelet-indiai Assam államban. Az erdőkből a városokba szorult makákók körében népszerűek még a mobiltelefonok, a kis tolvajoknak a keze is gyakran eljár.

Delhi után már a kelet-indiai Assam állam parlamentjében is téma, hogy garázdálkodó majomhordák keserítik meg az emberek mindennapjait. A fővárosban a főpolgármester-helyettes haláláért teszik felelőssé a városban lopkodó makákókat, Assam egyik törvényhozója pedig azért háborodott fel, mert a majmok egyre rendszeresebben lopkodnak mobiltelefonokat, illetve üdítőket a helyiek frizsidereiből.

"Majmok pusztítanak a választókerületemben. Mobiltelefonokat vesznek el a választóimtól, fogkrémet lopnak és kilopják a kólát a hűtőszekrényekből" - jelentette ki Hiren Das az állami törvényhozásban. Az agresszív makákókat elüldözni sem könnyű, jópár asszonyt is felpofoztak a majmok.

A probléma forrása, hogy az emberi tevékenység miatt egyre kisebb az erdővel borított terület Indiában. Azaz a majmok természetes lakóhelyükről a városokba szorulnak, ahol meglepően ügyesen alkalmazkodnak a körülményekhez.

A problémát megoldani sem könnyű, mert az ember közelségéhez hozzászokott állatok, miután visszatelepítik őket a természetbe, újból bemerészkednek a falvakba, városokba.