Medúzainvázió a Földközi-tengeren

2006.08.09. 15:20
Harmincezer nyaralót csíptek meg a medúzák a Földközi-tengeren. A gerinctelenek rajai immár a parti vizeket is elárasztották.

Már több spanyol strandot is le kellett zárni, mert medúzák tömkelege jelent meg a partokon. A hírek szerint Szicíliában és Észak-Afrika partjainál is gondot okoznak az elszaporodott medúzák.

Harmincezer csípés idén nyáron

Az idei nyáron eddig a kutatók szerint legalább harmincezer embert csíptek meg medúzák, írja a BBC.

Egyes vélemények szerint a medúzák a meleg száraz időben szaporodnak el jobban. Igaz, más szakértők nem értenek egyet ezzel, de az bizonyos, hogy évek, sőt évtizedek óta okoz gondot a Földközi-tengerben túlnépesedett medúzaállomány.

Szintén a forró, száraz idő játszhat szerepet a partra sodródásban, mert ilyenkor megváltozik a tengeráramlás - vélik megint más specialisták, akik szerint a túlhalászat, vagyis a halak ipari méretű kifogása is komoly tényező a gerinctelenek elszaporodásában. Az emberi beavatkozás ugyanis a medúzákat fogyasztó ragadozókat és e gerinctelenek riválisait is eltünteti a tengerekből.

A medúzák is ragadozók

A medúzák szintén ragadozók, csalánsejtjeikkel megbénítják áldozataikat. Mivel a medúzák halakat is esznek, így az emberi beavatkozás ördögi kört indíthat el, hiszen a halállomány két okból sem lesz képes reprodukálni magát: egyrészt a halászat miatt, másrészt közvetve a medúzák elszaporodása miatt.

Az Oceana környezetvédelmi csoport felmérése szerint a spanyol partoknál, bizonyos helyeken a medúzák száma meghaladja a négyzetméterenkénti tízet is. Francesc Peters, a barcelonai tengertudományi intézet szakértője úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a szokásosnál melegebbek most a parti vizek, és a medúzák szaporodását segíti az is, hogy sósabb a tenger, hiszen a beömlő folyók vízhozama kisebb a szokásosnál. (A medúzák testének legalább 95 százalékát egyébként víz teszi ki.)

Nem halálos a csípésük

Peters szerint a globális felmelegedés miatt gyakrabban fordulhat elő a jövőben is a medúzák "támadása". Ugyanakkor a szakértő szerint a medúzák csípése nem halálos, viszont allergikus reakciókat válthat ki az emberi szervezetben.