Mikulásig marad a mediterrán õsz

2006.11.27. 14:57
Az elmúlt három hónap mindegyike melegebb volt, mint a szokásos. A mediterrán jellegû õsz még a következõ tíz napon is folytatódik, bár egy kisebb hidegfront miatt körülbelül egy hét múlva éjszakai fagyok lehetnek.

Mikulásig nem várható fordulat Magyarország idõjárásában, mondta el az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa, Bóna Márta. Továbbra is enyhébb marad az idõ, az ilyenkor szokásos idõhöz képest melegebb lesz. És a meteorológiai tél beállta, december elseje sem hoz komolyabb fordulatot.

Továbbra is kevés csapadék, enyhébb idõ

A következõ tíz napban kevés csapadék várható, és a nappali felmelegedés erõsebb lesz a sokévi átlagnál. Ugyanakkor éjszakai fagyok - nem ezen, hanem inkább a következõ héten - lehetnek, miután egy kisebb hidegfront érintheti a Kárpát-medencét.

Bóna Márta szerint az, hogy idén õsszel nem voltak gyakorlatilag igazán hideg napok, és tartósan, hosszan melegebb volt a szokásosnál, ami nem kivételes, de azért ritka dolog.

Nem volt fagy

Az idei szeptember és az október is szárazabb volt a szokásosnál, de a november meghozta a csapadékot. Így a mezõgazdaság is behozhatta a lemaradást: az elmaradt szántásokat be lehetett pótolni, a talajmunkákat el lehetett végezni, minthogy nem voltak igazán kemény fagyok.

A szõlõtermelõknek pedig kiváló minõséget eredményezett a meleg szeptember - tette hozzá Bóna Márta.

Bársonyos mediterrán idõ

A meteorológus kérdésünkre elmondta, ha valamihez hasonlítható a mostani idõjárásunk, az leginkább a mediterrán klíma. Ott fordul elõ ehhez foghatóan bársonyos õsz, bár azt is tudni kell, hogy a mediterrán térségben egy-egy hidegfront nagyon kellemetlen, szeles, viharos esõs lehet ilyenkor. Most õsszel tehát a "bársonyos mediterrán" hatás érvényesült, és ami igazán ritka, hogy ennyire tartósan, hosszú ideig, mondta Bóna.

A meteorológus hozzátette: érdekes, hogy idén a folyamatos meleg nem volt szélsõséges: nem dõlt meg szinte csupán egy-két melegrekord. Ugyanakkor tartósan a melegrekordok közelében jártunk, tudtuk meg az OMSZ munkatársától.