Halottat választottak meg polgármesternek Romániában

2008.06.16. 14:31
A romániai Iasi megye egyik településén polgármestert választottak, a szavazás napjának reggelén azonban az egyik jelölt meghalt. A választást ennek ellenére lebonyolították, győztesnek a halott polgármester ellenfelét nyilvánították.

Halottat választottak polgármesterüknek egy kelet-romániai község lakói, akik annak ellenére szavaztak újra bizalmat településvezetőjüknek, hogy az a választások reggelén elhunyt.

A példátlan eset egy Iasi megyei községben történt, amelynek lakói vasárnap járultak az urnákhoz a romániai helyhatósági választások második fordulójában. Többségük kifejezetten azzal a szándékkal ment el szavazni, hogy ismét újraválassza a polgármesteri tisztséget 1990 óta betöltő jelöltet.

Ez sikerült is nekik, csakhogy a súlyos betegségben szenvedő polgármester a választás napján a reggeli órákban elhunyt. Délelőtt tizenegy órakor már tudomást szereztek a tragédiáról a községi szavazókörzet felügyelői, akik azonban a szavazás folytatásáról döntöttek. A szavazók zöme tehát eleve tudta, hogy halottra adja voksát.

A patthelyzetet gyorsan feloldották a központi választási iroda bírái, akik hétfőn azt javasolták a helyi választási irodának, hogy a szavazás megismétlése nélkül, a halott ellenfelét nyilvánítsák győztesnek.