Agymosáson esett át Milingo érsek?

2002.09.12. 12:00
Valószínűleg agymosáson estem át - állítja most megjelent könyvében Emmanuel Milingo katolikus érsek. A férfi tavaly azzal kavart világra szóló botrányt, hogy az egyház tiltakozása ellenére feleségül vett egy Moon-szektához tartozó nőt.
"A szakadék szélén álltam, és láttam, hogy milyen a pokol. Nekem ennyi elég volt" - nyilatkozta a 72 éves Emmanuel Milingo, a zambiai Lusaka egykori érseke, aki agymosással vádolja a Sun Ryung Moon vezette dél-koreai szektát a napokban megjelenő kötetében. "Nem tudtam mi történik velem. Csak később értettem meg, hogy a házasság is annak volt a jele, hogy teljesen átvették irányításomat" - állítja könyvében a katolikus érsek.

Száműzetésben írta meg könyvét

Emmanuel Milingo
Milingo szerint céljuk az volt, hogy egy a Vatikántól független afrikai katolikus egyházat hozzanak létre, amelynek az érsek lett volna a vezetője. Milingo egy olasz újságíróval, Michele Zanzucchival együtt írta meg 160 oldalas könyvet Argentínában, ahol az egykori érsek az utóbbi egy évet töltötte Vatikántól kapott büntetéseként.

Saját haláláért imádkozott

Milingo 2001 tavaszán távozott a Vatikánból, hogy elvegye a 43 éves akupunktúra specialista Maria Szungot, akit Moon választott ki számára. A Vatikán legnagyobb megdöbbenésére az érsek a nőt egy tömegesküvőn vette el fényes külsőségek közepette egy New York-i hotelben. A házasság után a pár Dél-Koreában élt. Milingo azt mondta, házassága néha annyira abszurdnak tűnt számára, hogy időnként saját haláláért imádkozott.

Milingo nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy volt-e szexuális kapcsolata Szunggal, holott a nő többször is azt állította, hogy gyermeket vár a paptól.

Éhségsztrájkot kezdett a felesége

A papi nőtlenség törvényét felrúgó és a Szentszék által bírált szektával kacérkodó Emmanuel Milingonak csak úgy sikerült elkerülnie a kiátkozást, hogy tavaly augusztusban - miután négyszemközt fogadta őt a pápa - megtagadta házasságát, és eltűnt a közéletből. Szung éhségsztrájkot kezdett, és azt állította, hogy a Vatikán elrabolta férjét. Milingo végül augusztus végén személyesen találkozott 47 éves koreai feleségével, és egy kézzel írott levélben tudatta vele: elhagyja őt. A gesztussal véget ér az asszony tizenhat napja tartó éhségsztrájkja.

Ördögűzések

Milingonak már régen feszült volt a viszonya a katolikus egyházzal, mert a Vatikán szerint nem a megszokott módon dolgozott, például nyilvános ördögűzéseket és gyógyító szeánszokat is tartott - jelentette a Reuters.