Elmossa az eső Északkelet-Magyarországot

2005.04.20. 10:40
Százhatvanszor riasztották a tűzoltókat a heves esőzések miatt országszerte. Ózd környékén jégeső esett, Egerben házakat öntött el a víz, Mátrakeresztesen pedig csak nagyon lassan javul a helyzet, a helyreállítási munkálatokat időről-időre újabb heves esőzések szakítják meg. A Zöld Demokraták eljárást kezdeményeznek a mátrai település környékén tarra vágott erdő miatt, mivel a tarvágás hozzájárulhatott a katasztrófához. Pásztó-Mátrakeresztes önkormányzata számlát nyitott az adományok fogadására.

Az újabb lezúduló eső miatt nem haladnak a helyreállítással a Nógrád megyei Mátrakeresztesen, közölte szerda reggel a helyi védelmi bizottság vezetője. Sisák Imre szerint mindössze annyit tudnak tenni, hogy amikor éppen nem esik az eső, kihordják a bútorokat az elmosott házakból, és kilapátolják az iszapot az épületekből. Közölte, kedd este újra veszélybe került az áramszolgáltatás, mert félő volt, hogy egy megdőlt trafó elszakítja a vezetéket. A trafót éjszaka kiemelték, így fél 12-kor újraindult az áramszolgáltatás a faluban. Sisák elmondta, a keddi eső miatt több mint ezer homokzsákot vittek a településre a házak védelmére, mert újra kiöntött a Kövicses és a Csörgő patak.

Az egyetlen jó hírnek azt nevezte, hogy félóránként egy-egy centiméterrel csökken a hasznosi víztározó vízszintje, a hétfő esti 17,31 méterhez képest kedd éjszaka 16,28 méter magasan állt a víz.

Százhatvan riasztás országszerte

Országos gyűjtés Pásztó-Mátrakeresztes helyreállításáért
Pásztó Város Önkormányzata felhívással fordul minden segítő szándékú állampolgárához, szervezethez a mátrakeresztesi városrészt ért természeti katasztrófa károsultjainak megsegítése ügyében.

Az önkormányzat az OTP Bank pásztói fiókjánál "Mátrakeresztesi árvízkárok helyreállítása" címmel

11741024-15450827-10130005

számú elkülönített számlát nyitott a folyamatosan érkező felajánlások számára.

A pénzügyi támogatáson túl szívesen vesznek minden tárgyi vagy más jellegű segítő felajánlást, és köszönetet mondanak mindazoknak, akik önzetlenül segítettek, segítenek a nehéz helyzetben.

A heves esőzések miatt százhatvan esetben riasztották a tűzoltókat országszerte; a szélsőséges időjárás főleg az ország északi és középső részén okozott jelentős károkat, számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán.

Heves megyében három településen: Egerben, Gyöngyösorosziban és Novajon okozott újabb károkat a heves esőzés szerda hajnalban, közölte Dobson Tibor. Egerben lakóházakat öntött el és autókba folyt a víz, a Gyöngyösoroszi és Mátraszentimre közötti utat annyira megrongálta az ár, hogy le kellett zárni. Az éjfél körül lezúduló csapadék kerteket és melléképületeket öntött el Novajban, száz lakóház van veszélyben a városban.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén meghaladta a csapadékelvezető rendszer kapacitását a lezúduló eső. Kunszentmártonban lakóházakat veszélyeztetett az eső, a tűzoltóknak több épületből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, mondta Dobson Tibor.

Tégla- és jégeső

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kedd esti felhőszakadás után téglatörmelék borította be a 3-as számú főút Mályinál lévő szakaszát, a folyamatos esőzés miatt az utat még nem tudták teljesen letakarítani, ezért az arra közlekedőknek forgalomkorlátozásra kell számítaniuk, közölte a megyei közútkezelő ügyeletese.

Ózdra és térségére jégeső zúdult kedden este 2-5 centiméteres jégdarabokkal, az utcákon hömpölygő vízben elakadtak az autók, mondta Szőke Marianna, az ózdi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke. A közeli Farkaslyuk nevű település szinte teljesen fehér lett a jégtől, mintha havazott volna.

Feljelentést tesznek

Mátrakeresztest és a szomszédos Szuhát a hétfő esti esőzések után öntötte el a víz. Mátrakeresztesről tizenöt embert kitelepítettek, nem sérült meg senki, de az anyagi kár jelentős. Pásztó önkormányzata kezdeményezte a térség katasztrófaövezetté nyilvánítását, mert az esőzés okozta milliárdos károkat csak kormányzati segítséggel tudják helyreállítani.

A Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében jelezte, ismeretlen tettes ellen eljárást kezdeményez környezetkárosítás miatt. Mint írják, több jelzést kaptak mátrai erdők felelőtlen tarra vágásáról Mátrakeresztes, Mátraszentimre, Gyöngyösoroszi és Galyatető térségéből. A tarvágás sokak szerint hozzájárulhatott a térséget sújtó özönvízhez. Helyi források szerint a kitermelt fa jelentős része a kazincbarcikai erőműbe került tüzelőanyagként.