A redőnyön keresztül lőtték a romákat

2008.11.03. 13:29
Sörétes puskával lőttek le egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt a nagycsécsi cigánytelepen hétfő hajnalban. Az elkövetők először Molotov-koktéllal riasztották meg a családi ház lakóit, aztán a sötétből tüzeltek a kivilágított szobában feltűnő emberekre. Az éjszaka két roma kocsma is lángolt a környéken.

Nagycsécsen kizártnak tartják, hogy direkt N.-ék ellen irányult volna a fegyveres támadás. Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a megtámadott család néhány 10 ezres költségvetéssel, főként szocpoltámogatással gazdálkodott, adóssága nem volt, komolyabb összetűzésbe nem került a környékbeliekkel. A helyiek szerint támadók a cigánysor lakóinak címezték a gyújtogatós, lövöldözős atrocitást.

A támadók nem sokkal éjfél után érkeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település külön álló házcsoportjához. A cigánytelepen hat ház áll, összesen körülbelül 25-en laknak itt. A Molotov-koktélokat kettő elzártabban, a szántóföld felől álló családi házra dobták.

A rajtaütés akkor kezdődött, amikor a gyújtópalackok zajára felébredtek az egyik házban tartózkodó családtagok, a három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, és villanyt gyújtottak. A helyiek tájékoztatása szerint a támadók közvetlenül a ház elől lőttek be az ablakon sörétes puskával. Ezt támasztja alá, hogy a lövedékek nem szóródtak az egész szobában.

A két lövés a redőnyön keresztül találta fejbe a szobában mozgó 43 éves férfit, N. Józsefet, és testvérének feleségét, I Évát. Ők a helyszínen meghaltak. N. József testvére hastájékon sérült meg. Őt könnyebb sérüléssel kellett a miskolci kórházba szállítani.

A kórházból hétfőn délután kiengedett sérült, Nagy Tibor az Indexnek azt mesélte, hogy vasárnap az egyik kereskedelmi csatorna celeb műsora után feküdt le a család, de hamarosan durranásokra ébredtek. A gyanús hangok miatt a felnőttek gyorsan felkeltek, ekkor érték őket a reluxán keresztül a lövések. Nagy Tibor szerint feleségét és testvérét oldalt, a nyakán és a tarkóján találták el a sörétek. A házban élő süketnéma kislány csak azért nem sérült meg, mert ő nem hallotta a Molotov-koktélokat, és csak később reagált a szülők mozgását látva.

Az Index helyszíni képei Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Index információi szerint az éjszaka két közeli településen is gyújtogattak. Úgy tudjuk, hogy Sajószöged és Sajóörösön is Molotov-koktélt dobtak a főként romák által látogatott kocsmákra.

Külön csoport nyomoz a hétfőre virradóra Nagycsécsen történt bűncselekmény ügyében, mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Mecser Tamás ezredes, főkapitány-helyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Úgy fogalmazott, hogy az elkövető vagy elkövetők személye eddig ismeretlen, és az esetleges indítékról sem tud érdemben nyilatkozni.

Az MTI azt írta, rendőrségi szakértő szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket, a támadó azonban nem láthatta, hogy ki és hol tartózkodik a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó.

Nagy Tibor elvesztette feleségét és testvérét

A szemben lévő házra - ahol két gyermek és a szülők voltak otthon - is dobtak Molotov-koktélt, de az nem gyulladt be, így nem is okozott tüzet. Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást. A szemle jelenleg is tart, de a nyomozás érdekében és jelenlegi szakaszában ezekről pontosabb információ nem közölhető, mondta Mecser Tamás.

Arról is beszámolt, hogy a Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécs bűnügyi szempontból nem fertőzött terület. Összesen 35 bűncselekmény történt idén a településen, ebből kettő volt személy elleni erőszak. Megjegyezte: eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt indított nagy erőkkel nyomozást. A főkapitányság vezetője egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók kilétének megállapítását vagy elfogását közvetlenül elősegítő személy részére.

Kiemelt ügyként kezelik a Nagycsécsén történt gyilkosságot, a történtek kiderítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre - közölte Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A nyomozócsoportban nem csak az illetékes megyei rendőrkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai is helyet kaptak.

Az a kormány szándéka, hogy ennek az ügynek minden eleme váljék ismertté - szögezte le a miniszter, aki kérdésre válaszolva az uzsorakölcsönt a gyilkosság egyik lehetséges motívumának nevezte. Draskovics meg is említette, hogy a kormány a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte az uzsorakölcsön kapcsán: nyolcévi börtönnel büntethetnék, ha azt bűnszövetkezetben követik el.

Gulyás Ottó, a település független polgármestere azt mondta, anyagilag is támogatja majd a helyi önkormányzat a két halálos áldozat családját, most keresik a megfelelő lehetőséget, írja az MTI. Hozzátette, a községben - ahol a roma lakosság aránya 30 százalék - jó a kapcsolat a kisebbséggel. Itt is, mint minden kis faluban vannak problémák, de arra, hogy ekkora horderejű bűncselekmény történjen, senki sem gondolt.