Elektromos zárlatból gyilkosság

2009.02.23. 21:22 Módosítva: 2009.02.23. 23:53
Reggel még füstmérgezésnek és elektromos tűznek nevezték, délutánra kettős gyilkossággá minősítették át a hatóságok a tatárszentgyörgyi halálesetet. A cigánysor szélén élő család rokonai rasszista indítékú támadásra gyanakodnak.

Kora hajnalban a tatárszentgyörgyi cigánysoron Csorba Csaba családja lövésekre és kiabálásra ébredt. A szomszédos, közvetlenül az erdő melletti utolsó ház égett, ahol Csorba fia, menye és három unokája lakott.

A családfő a véres hóban talált rá 27 éves fiára, Róbertre. Ötéves unokája mellette feküdt. Mindkettejüket bevitték a nagyszülők házába, a mentők onnan vitték őket a kórházba, de már egyiküket sem sikerült megmenteni. Megsérült a család két másik gyereke is, őket az édesanyával Budapestre szállították.

A kiérkező tűzoltók lekapcsolták a házat az áramról, és eloltották a lángokat. Elsődleges, még a sötétben elvégzett szemléjük szerint a tüzet az okozta, hogy a vezetékek egy nagy áramfelvételű olajradiátor miatt túlmelegedtek. A szomszédos Örkényről kiérkező körzeti orvos füstmérgezést jelölt meg a kisfiú és édesapja halálának okaként.

A rendőrség a körzeti megbízott jelentése alapján közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatot. A kiégett házat nem kordonozták körbe, a környéket nem biztosították.

Azt az Indexnek a helyszínen a rendőrök és a tűzoltók is megerősítették, hogy a halottakon nem voltak látható égési sérülések. Azt azonban nagyon nehéz megérteni, hogy a hatóság embereinek miért nem tűntek fel a lövésnyomok az épületen, nem is beszélve az áldozatok lőtt sérüléseiről, amit a rokonok azonnal észrevettek.

Egy átlagos cigánycsalád

"A Robiék nyugodt, egyszerű, normális emberek voltak", mondja Horváth Lídia, a falu cigány kisebbségi önkormányzatának elnökhelyettese. Horváth szerint az áldozat családja szerény körülmények között élt, és szociális, valamint alkalmi jövedelmekből tartották el magukat.

Azt valamennyi forrásunk tagadta, hogy az áldozatnak lett volna haragosa, vagy rendezetlen anyagi ügye. Horváth elmondta, hogy a leégett szocpolos házat Csorbáék két éve építették, és sem az építkezéshez, sem a hétköznapokhoz nem vettek fel „kamatos pénzt“ uzsorásoktól.

Mivel nem tudják, kire gyanakodjanak, a rokonok, a helyi vezetők (Horváth Lídia és Berente Imréné polgármester), valamint Csorba Csaba is úgy véli, hogy az elkövetők nem helyiek voltak. A romák ezen túlmenően abban is biztosak, hogy a támadóknak nem az áldozatokkal, hanem általában a cigányokkal lehetett baja: ezért támadtak rá pont a falu legszélén álló házra, ahonnan aztán könnyen elmenekülhettek.

A hatóságok eljárását és az első vizsgálatok megállapításait amúgy is nehéz összeegyeztetni a józan ésszel és Csorbáék tapasztalataival. Mivel ugyanis a környéket a rendőrök nem zárták le, a férfiak még az éjszaka terepszemlét tartottak.

Az Indexnek Csorba Richárd, az áldozat testvére elmondta, hogy az erdőben a dűlőúton megtalálták egy autó nyomait, ahonnan négy pár lábnyom vezetett Csorba Róberték házához.

„Körbevették a házat, aztán rájuk gyújtották, és lelőtték a menekülőket“ – mondják, hogy szerintük mi történhetett. Ők mutatták meg a reggel újra kiérkező rendőröknek a hóban a ház déli oldalánál a töltényhüvelyeket, és a bejárat melletti összetört borosüvegre is ők hívták fel a hatóság figyelmét.

Csorbáék és a kiterjedt rokoni, ismerősi kör tagjai mindvégig tudták, hogy kisfiúval és a papájával nem a tűz, hanem lövések végeztek. Ennek ellenére a rendőröktől egészen délutánig csak azt hallhatták, hogy semmi sem utal idegen kézre és erőszakra.

Pedig ahogy felkelt a nap, egyre nehezebb volt tagadni a mind nyilvánvalóbb tényeket. A hivatalos verzió ennek ellenére egészen délutánig tartotta magát. A család, majd a délelőtt elsőként a helyszínre érkező Mohácsi Viktória EP-képviselő hiába mondták, hogy gyilkosság történt, majd hogy a rendkívüli boncolás során lövedékeket találtak az áldozatok testében. A rendőrség – mások mellett az Index kérdésére is – csak értetlenkedett, hogy honnan lehet Mohácsinak ilyen információja.

Délután háromkor, amikor Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón végre elismerte, hogy gyilkosság történt, Csorba Csaba házában a gyászoló romák örültek a rendőrök észhez térésének, de dühöngtek is, hogy ezek után mire számíthatnak a nyomozástól.

Papp az Index kérdésére, hogy a nyilvánvaló jelek ellenére miért tartott több mint fél napig, hogy a rendőrség átminősítse az esetet, azt válaszolta, hogy természetesen már régóta tudták, hogy az áldozatok erőszakos halállal haltak meg. Részleteket – például a fegyverek jellegéről – ugyanakkor nem kívánt elárulni. Panaszkodott viszont, hogy a helyszínt az éjszaka során sokan összejárták, ami megnehezíti a nyomok értékelését.

A kiégett ház mellett a hajnali oltást és szemlét is vezető Velíkovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok délután arról nyilatkozott, hogy a tűzoltóság továbbra is úgy véli, hogy a tüzet a vezetékek túlmelegedése okozta. Az Index kérdésére, hogy mennyire tartja életszerűnek, hogy pont akkor gyulladt ki Csorba Róberték háza, amikor odakint fegyveresek vadásztak rájuk, és hogy nem kéne-e újraértékelni a tűzvizsgálat eredményeit, azt válaszolta, hogy ő nem rendőr, és a nyomozás nem az ő dolga.