Most az ónos eső bénít

2006.01.01. 08:35
Ónos esővel lepte meg a budapestieket az új év első napja. Aki teheti maradjon otthon. A vonatok is késnek.

Hajnali két órakor elkezdett esni az ónos eső és az eső a főváros térségében, s rendkívüli mértékben odafagyott a még nem kezelt utakra, erről Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője tájékoztatta vasárnap reggel az MTI-t.

Kisebb-nagyobb intenzitással

A buszok el tudtak indulni, a közterület-fenntartó a főútvonalakon még tudja tartani az autóbusz vonalak közlekedését. A főváros térségében kisebb-nagyobb intenzitással azóta is esik, s a csapadék ráfagy az utakra.

A részvénytársaság célgépei kivonultak a főútvonalakra, hidakra, felüljárókra és a lakosság köz- és egészségügyi ellátásához szükséges mellékútvonalakra. A szóvivő nagyon fontosnak nevezte a járdák síkosságmentesítését, s kérte a lakosságot annak elvégzésére.

A közterület-fenntartó arra is kéri a lakosságot, hogy aki teheti és mellékutcában parkol, most ne induljon útnak autóval, mert bárhova becsúszhat.

A Dunántúl is csúszkál

A Dunántúl nagy részén Vas, Veszprém és Fejér megyében, valamint Csorna és Fertőszentmiklós térségében a kora hajnali órákban ónos eső esett, emiatt csúszósak az utak.

A főútvonalakat felszórták síkosságmentesítő anyagokkal, és ennek köszönhetően többnyire sónedves, vizes burkolaton közlekedhetnek az autósok, de vannak csúszós szakaszok is. A mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól síkosak.

A csapadék átterjedt a középső országrészre, ahol váltakozva eső, ónos eső, vagy havas eső esik. A gépek folyamatosan járják az utakat. Esőt jeleznek a Kisalföldről, Komárom-Esztergom, Baranya és Bács-Kiskun megyéből. A hőmérséklet már most 0 fok felett van, így az autópályák és a főutak vizesek, csak az alsóbbrendű utakon van még letaposott hó vagy jégborda.

Késik és mentesít

Kisebb késésekkel beindult vasárnap reggel a vasúti közlekedés Magyarországon - erről a MÁV szóvivője tájékoztatta az MTI-t. Kavalecz Imre elmondta, hogy az ónos eső csak kisebb késéseket okozott a vasútvonalakon.

Az új év első napján a vonatok a vasárnapi menetrend szerint közlekednek, tette hozzá. A MÁV vasárnap délután Nyíregyházáról és Debrecenből mentesítő vonatot indít Budapestre.