Enyhítették az életfogytiglanra ítélt rendőrtiszt büntetését

Határozott idejű szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a pécsi volt rendőrtisztet, aki 2000-ben megölte élettársa volt férjét. A másodfokú bíróság ezzel enyhítette a Baranya Megyei Bíróság életfogytiglani ítéletét. Az Ítélőtábla döntése jogerős, jó magaviselet esetén a férfi 15 év múlva, feltételesen szabadulhat.

2000-ben hét lövéssel megölte élettársa volt férjét egy most 39 éves volt rendőr, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság munkatársa. A vádirat szerint a nyomozó szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. A párnak azonban súlyos anyagi problémái voltak, amelyeket a volt rendőrtiszt úgy kívánt megoldani, hogy megöli a nő férjét, halálával ugyanis vagyona jelentős része az asszonyt illette.

A vád szerint a rendőr először bérgyilkost próbált felfogadni, az ajánlatokat azonban túl drágának találta, ezért elhatározta, maga végzi el a "munkát". 2000. február 6-án elment a férj vokányi házához, ahol egy 22-es kaliberű pisztolyból leadott hét lövéssel végzett vele, a fegyvert pedig egy patakba dobta.

A Baranya Megyei Bíróság a vádnak igazat adva úgy állapította meg a 2006-ban kezdődött büntetőper első fokú ítéletében, hogy R. Attila őrnagy anyagi gondokkal küzdött, és nyereségvágyból gyilkolta meg élettársa férjét, mert - az örökség révén - pénzhez akart jutni.

Az ítélőtábla jogerős határozata szerint azonban a férfi tettét nem nyereségvágyból követte el, mint ahogy azt az első fokú bíróság megállapította. "Ebben az ügyben erről nem lehet szó, hiszen közvetlen anyagi előnnyel nem kecsegtetett ez az emberölés. Csak az élettársa juthatott volna később az örökség rá eső részéhez" - áll a bírói indoklásban.

Az ítélőtábla az életfogytig tartó börtönbüntetést 18 éve fegyházbüntetésre enyhítette. Jó magaviselet esetén azonban 15 év múlva, feltételesen szabadulhat a most elítélt férfi.

Társát - akitől az emberölésnél használt fegyvert vásárolta - egy év, hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla, ennek végrehajtását azonban három évre felfüggesztették. Ezzel helybenhagyták az elsőfokú ítéletet.