Enyhítették az anyagyilkos rendőrtiszt büntetését

2006.06.22. 13:55
Tíz év fegyház helyett, csak három és fél év börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla arra a volt Fejér megyei rendőrtisztre, aki különös kegyetlenséggel gyilkolta meg anyját. A közel tíz évvel ezelőtt történt gyilkosság ügyében szokatlanul hosszú és körülményes bírósági huzavona után született jogerős ítélet.

Négyszer tárgyalták elsőfokon ügyét annak a rendőrtisztnek, akit anyja brutális meggyilkolásáért állítottak bíróság elé. N. Györgyöt háromszor is felmentették bizonyítottság hiánya miatt, ám ezeket a határozatokat másodfokon minden alkalommal megszüntették. A negyedik elsőfokú eljárásban tíz év fegyházat szabtak ki rá 2005-ben - azaz csaknem nyolc évvel a történtek után - a Nógrád Megyei Bíróságon, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért. Ezt a döntést az ügyészség elfogadta volna, ezúttal viszont a vádlott és a védelem fellebbezett, így került a korábban honvédtisztként is szolgáló, pedagógusi képesítéssel is bíró férfi ügye a Fővárosi Ítélőtáblára.

Labilis viszony

A vád szerint a most 50 éves, szolgálati nyugdíjban lévő rendőrtiszt labilis viszonyban volt az anyjával. Anya és fia szomszédos lakásban laktak, s a férfi a végzetes napon - 1997. június 27-én - is az anyjánál ebédelt a szolgálati idő ebédszünetében. Ebéd közben azonban - az ítélet szerint - valamin összevesztek, ezért a tiszt egy nagy késsel hátba szúrta anyját, majd még húszszor belevágta a kést. Az asszony a gégéjét és tüdejét ért szúrások miatt képtelen volt segítséget kérni, ám nem halt meg azonnal: haláltusája még 5-10 percig tarthatott.

A férfi a gyilkosság után átöltözött, a véres ruhákat az egyik fotelban hagyta, és visszatért a dunaújvárosi kapitányságra, ahol a szolgálati idő végéig tovább dolgozott, délután pedig egy munkahelyi mulatozáson is részt vett. Miután hazatért, tanúként jelentette be anyja halálát. Ennek ellenére a gyanú hamar rá terelődött, őrizetbe vették, és a Fejér Megyei Bíróság első, 1999-es felmentő ítéletéig előzetes letartóztatásba helyezték.

Túlkontrollált személyiség

A vád nem állt erős lábakon: N. György mindvégig következetesen tagadott (csak annyit ismert el, hogy a helyszínen talált ruhák az övéi voltak), a gyilkos szerszám nem került elő, a gyilkosságnak nem voltak szem- vagy fültanúi, és az egyéb tanúk vallomásai sem rendítették meg a vádlott védekezését.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügy tisztázása érdekében egy elmeszakértő és egy pszichiátriai szakértő véleményét kérte. A szakértők elmondták, hogy megállapításaik szerint a vádlott igen merev, túlkontrollált személyiség, ezért az önmagában nem bizonyíték a bűnösségére, hogy a gyilkossági helyszínelés idején nem volt megrendült.

Mivel az igazságügyi elmeorvosszakértő megállapította, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor tudatzavart állapotban volt és ez a beszámítási képességét súlyos fokban korlátozta, a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy a vádlott a gyilkosság elkövetésekor "olyan állapotban volt, ami súlyos fokban korlátozta a beszámítási képességét". A vádlott büntetését ezért 10 évi fegyházbüntetésről 3 évi és 6 hónapi fegyházbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra enyhítette, tájékoztatta az Indexet az ítélőtábla.

Akár másfél hónap múlva szabadulhat

Hosszasan kérdezgette a táblabíróság a szakértőket arról, hogy a szigorú és erőszakos természetű anya megyilkolása lehetett-e a férfi részéről úgynevezett "rövidzárlati cselekmény". A szakértők szerint ezt teljes bizonyossággal sem megállapítani, sem kizárni nem lehet, hiszen a vádlott vallomása erre vonatkozóan nem adott elég támpontot.

Az elítélt a szokatlanul hosszúra nyúlt büntetőeljárás alatt 34 hónapot előzetes letartóztatásban töltött, és mivel ezt beszámítják a büntetésbe már csak 8 hónapja van hátra; sőt jó magaviseletért akár másfél hónap múlva szabadulhat.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön