Rabosítás egy kamu levél miatt

2005.06.20. 14:55
Az év eleji gazdatüntetéskor egy levélben azzal riogattak, hogy fenyegetett helyzetben vannak az utakat lezáró gazdák. A debreceni városi tévé feldolgozta az anyagot, megkérdezte róla a rendőröket, akik közösség elleni izgatás miatt eljárást indítottak ellenük.

Közösség elleni izgatással gyanúsítják és rabosították a Debreceni Városi Televízió hírigazgatóját. A rendőrök Kangúr Tibortól azért vettek ujjlenyomatot és azért fotózták le, mert a helyi hírműsor felelős szerkesztőjeként egy postán érkezett névtelen levél alapján riportot készíttetett, mondta Orosz János, a tévés ügyvédje.

Széles Tamás, a DTV Kft. ügyvezetője hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a korábban kapott levél tartalmát. A gazdatüntetés idején TIR aláírással érkezett egy levél a szerkesztőségbe, amely azt sugalmazta, hogy a gazdáknak minél több kárt kell okozni, mert a fuvarozók nem tudnak az úton demonstráló erőgépek miatt közlekedni. A városi tévé a riporttal azt akarta bemutatni, hogy a gazdáknak milyen fenyegetésekkel kell szembenézniük, mondta.

Éppen az a szándék

A levél felbukkanása után a tévések arra kérték Halmosi Zsolt rendőr ezredest, hajdú-bihari főkapitányt, hogy reagáljanak rá, de főkapitány ehelyett felhívta a tévések figyelmét, hogy a levélíróknak éppen az a szándéka, hogy levelük nyilvánosság elé kerüljön. A bejátszásban megszólalt a rendőrség szóvivője is.

Az ügyvezető a forgatócsoporttal átküldte a levelet a főkapitánynak, hogy megindíthassák a nyomozást, de a rendőrök nem a levélíró, hanem a műsort készíttető szerkesztő ellen indított eljárást. "Megdöbbentő, hogy nem azt üldözi a rendőrség, aki elkövette a jogsértés, hanem a sajtót" - mondta Széles Tamás, aki szerint a sajtószabadság megsértéséről van szó.

A szolnoki rendőrök vádemelési javaslattal - közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt - tették át az ügyet a Debreceni Városi Ügyészségre. A gyanúsítás szerint Kangúr azzal követte el az állítólagos bűncselekményt, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas levelet bemutatta a hírműsorban és ezáltal megismerhette a nagy nyilvánosság, mondta a férfi ügyvédje.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskör hiányában nem nyilatkozott, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség szóvivőjét pedig egyelőre nem értük el.