124 ezer szál rózsával tartozik egy iráni férfi a feleségének

2008.03.03. 21:13
Zsugorisága miatt büntette férjét egy iráni nő, mikor 10 év házasság után bírósághoz fordult, hogy behajtsa a férfin a hozományként ígért 124 ezer szál rózsát. A férfi lakását a bíróság lefoglalta, csak akkor kapja vissza, ha megveszi a rózsákat.

Egy iráni bíróság arra kötelezett egy férfit, hogy ajándékozza meg feleségét 124 ezer szál rózsával, ahogy azt hozományként megígérte, írja a BBC. A nő azzal indokolta követelését, hogy a zsugori férje egyébként egy csésze kávét se hajlandó kifizetni.

Az iráni jog szerint egy nő a házasság bármely időpontjában, illetve a váláskor jogosult a hozományként ígért javak követelésére. A hozomány így a nő tulajdonává válik, saját belátása szerint tehet velük. Ennek annyi a feltétele, hogy érvényes legyen házasság és a házassági szerződés.

Az E’temad című lap szerint a nő 10 év házasság után fogalmazta meg követelését, mert így akarta büntetni rendkívül zsugori férjét. „Nem sokkal az esküvő után jöttem rá, hogy a férjem mennyire fukar” – nyilatkozta. „Mikor étterembe mentünk, nem akarta kifizetni a kávémat se.”

A férj a bíróságon azt mondta, csak annyi pénze van, hogy naponta öt szál rózsát vegyen a feleségének. Panaszkodott, hogy bizonyára az asszony milliárdos barátai vették rá az mőt, hogy bírósághoz forduljon.

A testület elutasította a férfi panaszát és lefoglalta 64 ezer dollár (több mint 11 millió forint) értékű lakását, amit csak akkor old fel, ha férfi megvásárolja a rózsákat, számolt be az E’temad. Teheránban egy szál rózsa 2 dollárba (350 forint) kerül, írja a BBC.